Aşı her yaşta hayat kurtarır

Aşı her yaşta hayat kurtarır
Bağışıklama; dünyanın en başarılı ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olup her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtarmakta. Buna rağmen Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre halen dünyada yaklaşık 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunmakta.

Bağışıklama; dünyanın en başarılı ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olup her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtarmakta. Buna rağmen Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre halen dünyada yaklaşık 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunmakta.

ENJEKSİYONLARI YOLUYLA UYGULANIR

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, “Her yaştan insanı hastalıklara karşı korumak için aşı kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Aşı Haftası her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanmaktadır. Dünya Sağlık örgütü tarafından bu seneki aşı haftası teması ‘aşılar işe yarıyor’ olarak belirlenmiştir. Bağışıklama, kişinin aşılama yoluyla bir hastalığa karşı korunma sürecidir. Aşılar ise kişinin belirli bir hastalığa karşı bağışıklık oluşturmasını sağlamak amacıyla bağışıklık sistemini uyararak kişiyi o hastalıktan koruyan biyolojik ürünlerdir. Aşılar, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere genellikle iğne enjeksiyonları yoluyla uygulanır, ancak ağız veya burun yoluyla da uygulanan aşı tipleri vardır. Ülkemizdeki tüm çocuklara ve ihtiyacı olan erişkinlere aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır.”

HAYATİ BİR ROL OYNAR

Türkiye’de, 1981 yılında başlatılan aşılama çalışmaları “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adı altında 1985 yılından beri devam etmektedir. Şu anda çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa karşı (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) aşı yer almaktadır. Aşılama, her yaşta hayat kurtarırken çocukların, toplulukların ve dünyanın sağlığı için oldukça önemlidir. Her insan, aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmayı hak eder ve aşılamayı seçerek başkalarının korunmasında hayati bir rol oynar. Aşı hakkında doğru ve kanıta dayalı bilgilere ulaşmak oldukça önemlidir. Yanlış bilgi seçimleri etkileyebilir ve hayatları tehlikeye atabilir.

SIKI BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİLMEKTE

“Herhangi bir lisanslı aşının güvenli ve etkili olduğundan emin olmak için kullanımdan önce titizlikle test edilmektedir. Ülkemizde uygulanan aşılar, DSÖ tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, aşılar Bakanlığımızca teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluğu kanıtlanmaktadır. Aşılar üretim aşamasından başlayıp aşılanacak kişiye ulaştırılana kadar tüm sağlık kuruluşlarında soğuk zincir kuralları ve elektronik takip sistemi içerisinde uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı nakil araçları, aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları elektronik ortamda anlık olarak sıkı bir şekilde takip edilmektedir.”


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.