Anadolu kokan lezzetler

Anadolu kokan lezzetler
Tarihi ve kültürü ile geçmişe ışık tutan Kırıkkale, günümüzde de yemekleri ile damaklarımızı şenlendiriyor. Sofralarınıza konuk olduğumuz bu bölümümüzde, Kırıkkale yemeklerinden üç tanesini sizler için hazırladık.

BESMEÇ
Kırıkkale ve yöresine ait bir köfte türü olan besmeç, kıyma veya tavuk eti ile yapılan ve dövülerek hazırlanan bir yemektir. Özellikle Kurban Bayramlarının vazgeçilmezi olan besmeç hem doyurucu hem de sağlıklı bir köfte türüdür. Bölgemizde farklı yapılış teknikleri olsa da ana ürünleri et ve ince bulgurdur.
Malzemeler:
- 1 kilo dana kıyma        
- 2-3 adet iri kuru soğan
- 1.5 su bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
Yapılışı:
Kıyma ve bulguru geniş bir yoğurma tepsisine alın. Soğan ve sarımsakları rendeleyin ve maydanozları kıyıp, tepsiye ekleyip yoğurun. Ardından salçaları ve baharatları ilave edip iyice yoğurun. Kıymanızın üzerine çok az olacak şekilde su serperseniz yoğurma işleminiz daha kolay olur. Hazırlanan köfteden parçalar kopartarak yuvarlayın. İki avucunuz ile yassılaştırın. Köftelerinizi isterseniz az yağlı tavada isterseniz de fırında 175 derecede pişirip sıcak servis edin. Şimdiden afiyet olsun…

OMAÇ
Kahvaltıların ağır konuğu hafif yemeği ‘Omaç’. Yağ, Yumurta ve Yufka kullanılarak kolay bir şekilde hazırlanan omaç, oldukça doyurucu bir yemektir. 3 Y’nin güçlerinin birleştirerek, ortaya harika bir lezzet çıkardığı bu yemeğin tarifi sizlerle…
Malzemeler:
- 1 Yufka
- 1 Yumurta 
- 1 Kaşık Tereyağı
Yapılışı:
Tereyağı tavaya konarak eritilir. Üzerine ufak parçalara bölünmüş yufka ilave edilir. Üzerine yumurta kırılıp karıştırılır. Hepsi piştikten sonra malzeme ikinci bir yufkaya sarılarak dürüm yapılır.

SULAKYURT TAVASI
Kuzu etiyle yapılan bu yemeğin tadı damağınızda kalacak.  Sulakyurt yöresine ait bu yemeği yerken, yemek yeme zevkinin doruklarına ulaşacaksınız. Kuzu eti, kuyruk yağı, domates, yeşil biber, sarımsak, pul biber malzemelerinin fırında uzunca bir süre pişirilmesi ile hazırlanan Sulakyurt Tavası, sizlerde bağımlılık yapacak bir lezzet.
Malzemeler:
1kg kuzu kuşbaşı
4 adet domates
2 baş sarımsak
4 adet sivri biber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Fırın tepsisi yağlanır. Daha sonra üzerine biber ve domatesler doğranır. Ardından sarımsaklar birkaç parçaya bölünerek tepsiye eklenir. Yörede yetişen kuzu etinin üzerine düzgün bir şekilde konulan malzemeler tepsiye dizilir. Etlerin üzerine ufak parçalar halinde tereyağı konulur. Ardından tepsideki etin üzerine tuz ve pul biber serpilir. Son olarak Tepsi alüminyum folyo ile tamamen sarılır. Önceden ısıtılmış 200 derece özellikle odun fırında 1 saat pişirilir. Son 10 dakika ise alüminyum folyo açılıp o şekilde pişirilmeye devam edilir.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.