Ağız ve diş sağlığı haftası

Ağız ve diş sağlığı haftası
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 22 Kasım 1908 tarihinde ilk dişçi mektebinin açılması ve 18-24 Kasımın “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanması nedeniyle mesaj yayımladı. 

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 22 Kasım 1908 tarihinde ilk dişçi mektebinin açılması ve 18-24 Kasımın “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanması nedeniyle mesaj yayımladı. 

Ağız ve diş sağlığında meydana gelen problemlerim insan hayatını doğrudan tehdit etmediği için gereken önemin verilmediğini vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü yayımladığı mesajında, “Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.
 
22 Kasım 1908 tarihinde ilk "Dişçi Mektebi"nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü”; ve 18-24 Kasımı içine alan hafta "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca, bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde ailelerin, öğretmenlerin ve medyanın da etkili olduğu bilindiğinden ülkemiz genelinde bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak, ağız diş sağlığının önemine dikkat çekmek ve doğru alışkanlık kazandırmak amacıyla  “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası”nda etkinlikler düzenlenmektedir.
 
Diş çürüğü; genel anlamda “fermente olabilen şekerlerle tetiklenen ancak davranışla değiştirilebilen” bir enfeksiyon olarak kabul edilir. Bu tanım; bu hastalığın engellenmesinde ya da oluştuysa erken aşamada durdurulmasında neler yapabileceğimizle ilgili basit önerileri de bize vermektedir. Kuşkusuz bunlardan en önemlisi; “hastalığın davranışla değiştirilebileceği”  gerçeğidir. Bütün hastalıklar gibi,  diş çürüğünü de önlemek, hastalık oluşunca tedavi etmekten;  daha kolay, daha ucuz,  daha acısız, daha pratik ve daha sağlıklıdır.” ifadelerine yer verdi.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL ÖNLENİR? 
Diş çürüğü diş yüzeyinde başlar;
Çözümü diş yüzeyini güçlendirmektir. Flor içeren tüm preparatlar bu açıdan çok yardımcıdır.
 
En yalın anlatımı ile flor: Yüzeysel olarak diş fırçası ile (macun ya da jel) fırça, gargara ya da vernik formunda dişe uygulandığında; minenin en dış tabakasına katılır, rezervuar (depo) olarak görev yapar ve asitli ortamlarda salınır. Böylece çözünmeye karşı direnç oluşturur. Bu etkisi geçicidir. Öte yandan, mine yüzeyinde emilir ve mineyi oluşturan kristallerin çözünmesini engeller, remineralizasyon oranını arttırır. Bu açıdan; Flor uygulamalarında; tek bir uygulama kesinlikle yeterli olamaz. Flor, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru sıklıkla uygulanmalıdır. Flor uygulamalarında devamlılık esastır.

Gazete kale / Burak Çalışkan
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.