‘8-14 Mart Dünya Glokom Günü’

‘8-14 Mart Dünya Glokom Günü’
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, ‘8-14 Mart Dünya Glokom Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı. 

GÖRME KAYBINA YOL AÇAR
Bir çeşit göz rahatsızlığı olan glokom hakkında bilgi vermek ve vatandaşların rahatsızlık için önlem almaları amacıyla mesaj yayımlayan Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü mesajında; "Göz tansiyonu veya halk arasında karasu hastalığı olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan görme siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.

GÖZ İÇİ BASINCININ ARTMASINA NEDEN OLUR
Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvısının dışa akım yolunda bir tıkanıklık oluşur ve bunun sonucunda artan bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden olur. Artan göz içi basıncı da görme sinirine zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz harabiyetine neden olur. Kırk yaşın üzerinde sıklığı artan sinsi bir hastalıktır. Görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir. Göz doktoru tarafından yapılan ve başka bir nedenle (gözlük numarası değişimi gibi) gidilen rutin göz muayenesi ile tamamen rastlantısal olarak tespit edilen yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonunun başlangıç belirtisi olabilir.

TEŞHİS NASIL KONULUR?
Glokom hastalığı göz doktoru muayenesi ile tespit edilir çünkü hastalık erken evrelerde bireylere asla herhangi bir belirti vermez. Göz muayeneniz sırasında göz doktorunuz;
• Tonometre adı verilen bir cihaz ile göz içi basıncınızı ölçer.
• Yarıklı lamba biyomikroskop muayenesi ile görme sinirinizi inceler.
• Şüpheli bir durum ile karşılaşırsa (göz içi basıncı yükselmesi, görme sinirinin ortasında bulunan doğal çukurun tüm siniri kaplaması gibi) görme alanınızda bir kayıp olup olmadığını belirlemek adına görme alanı testinizi yapar.
• Görme sinirinizdeki çukurlaşmanın eşlik edebileceği görme siniri lifi tabakasındaki incelme, optik koherens tomografi gibi cihazlar ile incelenecektir. Göz tansiyonu hastalığı her bireyde görülebilir. Göz tansiyonu nedenli görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Görme alanında hasar olmadıkça birey hastalığın farkında değildir.

GÖZ TANSİYONU KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR? KİMLER RİSK ALTINDADIR?
• İleri yaş
• Ailede göz tansiyonu hastalığı (Genetik yatkınlık)
• Sigara kullanımı
• Şeker hastalığı
• Miyopi (uzağı net görememe) kırma kusuru
• Uzun dönem kortizon tedavisi alma
• Göz yaralanması geçirme
Bu unsurlar göz tansiyonu görülme sıklığını artırdığı için, risk altında bulunan kişilerin göz muayenelerini erken yaptırmaları ve takiplerinde mutlaka göz içi basınçlarını ölçtürmeleri gerekir.

GÖZ TANSİYONU TAMAMEN İYİLEŞİR Mİ?
Ne yazık ki glokom hastalığı tanısı konulduktan sonra oluşan hasarlar geri döndürülemez. Bunun nedeni vücudumuzda en gelişmiş doku olan sinir dokusunun kendi kendini yenileme kabiliyetinin olmamasıdır. Ancak tedavinin amacı; mevcut hasarın üzerine ek hasar gelişiminin ve görme kaybının daha da artmasını engellemektir. Eğer glokom hastalığı tanısını aldıysanız, hastalığınızın tedavisi ve doktorunuzun öngöreceği belirli aralıklar ile takibi hayatınızın geri kalan bölümünde de sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun size önerdiği izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.

GÖZ TANSİYONU NASIL DÜŞER? GÖZ TANSİYONU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir.  Unutulmaması gereken en önemli konu; glokom hastalığının yol açabileceği görme alanı kaybını erken tespit etmek amacıyla görme alanı muayenelerinizi mutlaka göz doktorunuzun önerisiyle yaptırmayı ihmal etmemektir.

Şu unutulmamalıdır ki göz tansiyonu hastalığı derece derece ilerleyen bir rahatsızlık olup bir ömür boyu tedavi gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı.

Gazetekale.com Haber Merkezi
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.