5393 sayılı Belediye Kanunu, sözleşmeli memurları mağdur ediyor

5393 sayılı Belediye Kanunu, sözleşmeli memurları mağdur ediyor
Karakeçili Belediye personeli Zeynep Orhaner, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Orhaner, kanun nedeniyle sözleşmeli memurların mağdur olduğunu belirtti.

SÖZLEŞMELİ MEMURLAR ZOR DURUMDA
Karakeçili Belediye personeli Zeynep Orhaner, vatandaşların konu hakkında bilgilenmesi ve mağduriyetin son bulması adına detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, ülke genelindeki belediyelerde görev yapan 20 bin sözleşmeli memur, 5393 sayılı Belediye Kanunundan şikayetçi olduğu belirtildi. Belediyeler bünyesinde istihdam edilen sözleşmeli memurların, her yıl Aralık ayının gelmesinden mustarip oldukları söylendi. Sözleşmelerin tek taraflı imzalandığı ve bu nedenle ülke genelinde görev yapan yaklaşık 20 bin sözleşmeli memurun sorunlar yaşadığı belirtildi. Her yıl Aralık ayında bazı çalışanların İş Akdi Sözleşmesi’nin tek taraflı olarak fesih edilmesi veya yenilenmemesi, sözleşmeli memurları zor durumda bırakıyor.

BİN 400 SÖZLEŞMELİ MEMURUN SÖZLEŞMESİ YENİLENMEDİ
Ayrıca, yerel seçimlerde, belediye başkanlarının gerek aynı partinin farklı bir adayıyla gerekse farklı bir siyasi partinin adayıyla el değiştirmesi durumunda, sözleşmeli memurların iş akdi sözleşmeleri feshediliyor veya yenilenmiyor. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde de yaklaşık olarak bin 400 sözleşmeli memurun sözleşmesi yenilenmedi. Aynı dönemde ise ülke genelinde görev yapan 20 bin sözleşmeli memur, aynı duruma düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 

SADECE ADANA’DA 400 MEMURUN SÖZLEŞMESİ YENİLENMEDİ
696 Sayılı KHK ile kadro sözü verilen belediye işçileri de yine bu süreçten nasibini alanlar arasında. Sadece Adana’da yaklaşık 400 sözleşmeli memurun iş sözleşmesi yenilenmezken yaklaşık 2 bin 500 civarında şirket çalışanı da kapı dışına itildi. İSMEK olarak bilinen İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında çalışıp evlerine ekmek götürme derdinde olan eğitmenlere de yine bu minvalde yol gösterilmiş durumda.

MAHKEME KARARI DA ÇÖZÜM OLMUYOR
Sözleşmeleri sonlandırılan sözleşmeli memurlar önce yasal haklarını mahkemeye taşıyor sonra da haklarında verilecek kararın biran önce verilmesini bekliyor. İdare mahkemelerinin yoğunluğundan ötürü davaların sonuca bağlanması 1 yılı bulurken, sonucu lehine açıklanan birçok mağdur belediye başkanlarının keyfi uygulamasına maruz kalıp görevine hemen başlatılmıyor. Kısacası mahkeme kararı da çözüm olmuyor.

MOBBBİNG UYGULANAN VATANDAŞ KALP KRİZİ SONUCU HAYATINI KAYBETTİ
Yaşanan bu mağduriyetlerden dolayı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce mobbinge maruz kalan Alev Aslangiray isimli bir vatandaş kalp krizi sonucu vefat etmiş, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından işinden edilen 2 çocuğu engelli bir vatandaş ise Mersin BŞB önünde kısa süreli eylemi sonucunda sesini duyurmuş ve Mersin Valiliği tarafından kendisine sahip çıkılmıştır. Özellikle, Adana BŞB ile zirve yapan bu süreç maalesef AK Partili birçok belediyede de yaşanmaktadır.

BAKANLIK DÜZEYİNDE SÖZLEŞMELER İMZALANMIYOR
Belediyeler dışında kamuda istihdam edilen sözleşmeli memurlar, sözleşmelerini ilgili bakanlıklar düzeyinde imzalıyor. Ancak belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli memurlar, bakanlık düzeyinde sözleşme imzalayamıyor. Özerk bir yapıya sahip olan yerel yönetimler, sözleşmeli memurlara karşı keyfi uygulamalar icra ediyor.

HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR
Kamuda yaşanan bu durumun son bulması için mücadele eden Belediye Sözleşmeli Memurları Platformu da dertlerini anlatmak için kapıları aşındırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Ankara’da bir araya gelen 10 kişilik temsil grubu, birtakım temaslarda bulunmuş, sorunun çözümü için gerekli görüşmeleri yapmışlardı. Ankara’da Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu ile bir araya gelen temsil grubu, başkandan, mücadeleye destek sözü almışlardı. Ardından Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile görüşüp sorunlarını dile getiren heyet, her iki konfederasyonun bir araya geleceği basın açıklaması için söz almışlardı. Sorunun çözüm merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çıkarma yapan ekip, MHP Milletvekilleri Baki Şimşek ve Olcay Kılavuz, AK Parti Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, CHP milletvekili Ayhan Barut ile görüştükten sonra MHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ı da ziyaret etmişlerdi. Akabinde Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu Üyesi Refik Tuzcuoğlu’nu ziyaret ederek Ankara temaslarını sonlandırmışlardı.

HER YOLU DENEDİLER
Pandemi yasaklarının kalkması ile Adana’da eylem yapan Memur-Sen, mağdurların hakkını meydandan bir kez daha dile getirdi. 13 Haziran’da İstasyon Meydanı’nda haklarını aramak için Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda katılımcı eylemde hazır bulundu. Yapılan onca ziyaret, gerçekleştirilen eylemle sesini duyuramayan mağdurlar, bu kez çareyi sosyal medya platformu Twitter’da aradı. Haftada 2 kez sosyal medya etkinliği düzenleyen mağdurlar seslerini hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem de devletin üst kademelerine duyurmaya çalıştı. 

TEK İSTEDİKLERİ İŞ GÜVENCESİ
2014 yılında yürürlüğe giren ancak sonuçları beklenildiği gibi olmayan yerel yönetimler yasasının, yeniden düzenlenmesi için hazırlıkların tamamlandığı ve önümüzdeki süreçte meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Yerel Yönetimler Yasası’nda kendilerine de yer verilmesini bekleyen belediye sözleşmeli memurları ve işçiler, yasanın biran önce meclisten geçmesini umut ediyor. Yine bir aralık ayının arefesinde olan belediye sözleşmeli memurları yaşadıkları sorunun son bulması için kadro veya iş güvencesi istiyorlar.

Karakeçili Belediye personeli Zeynep Orhaner
(Karakeçili Belediye personeli Zeynep Orhaner)


(Ankarada'da Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu ile bir araya gelen temsil grubu)


(Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile bir araya gelen temsil grubu)


(Türkiye Cumhuryeti Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim
Politikalar Kurulu Üyesi Refik Tuzcuoğlu)


(MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz)


(Memur-Sen'in Adana'da gerçekleştirdiği eylem)

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.