Maneviyat dolu yer Hasandede

Maneviyat dolu yer Hasandede
 Muhabir
Kırıkkale’nin çeşitli kültür mirasına ev sahipliği yapan Hasandede köyü, hem manevi hem de güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kent merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta olan Hasandede, ağızlarda unutulmayan lezzet bırakan üzümüyle de tanınıyor.

2013 YILINDA BELEDİYE STATÜSÜ DÜŞTÜ

Merkeze bağlı en yakın köyler arasında yer alan Hasandede’nin belediyelik ve azalan nüfusla birlikte köy olma geçmişi bulunuyor. Şuan ki köyün ismi 1925 yılı kayıtlarında Hasandede, 1946 yılı kayıtlarında ise Doğanay olarak geçmekte. 20 Ağustos 1971'de belediye statüsü alarak beldeye dönüşen köyün belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona erdi.

EVLİYALARA, ERENLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Anadolu fiziksel konumu sebebiyle kültürel açıdan zengin bir yapıya sahiptir. Yüzyıllar boyunca çeşitli halk ve kültürlerin yaşayıp kaynaştığı Anadolu toprakları birçok dinin gelişimine ve yayılışına mekân olmuştur. Bir zamanlar Ana Tanrıçanın yaşadığı topraklarda zamanla Meryemler ve Azizler, sonraları ise Evliyalar, Pirler, Erenler yaşamıştır. Bunlar arasında önemli bir yeri olan Hasan Dede ve Hasan Dede Türbesi Kırıkkale’ye bağlı, aynı adla anılan kasabada bulunmaktadır. Kasaba önceleri “Süleymanlı”, “Çukurcak” ve “İkikol” adlarını almış sonunda bu topraklarda yaşayıp bölgenin gelişmesinde önemli katkıları olan ve halkça büyük bir saygı gören Hasan Dede’nin adını almıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.