Keskinli olanlar! İnanın duyunca sizde çok şaşıracaksınız

Keskinli olanlar! İnanın duyunca sizde çok şaşıracaksınız
 Muhabir
Kırıkkale il olmadan önce Keskin’in olduğu herkes tarafından biliniyor. Peki, Keskin’in tarihin hiç merak ettiniz mi? Kırıkkale’den önce olan Keskin bugünlerde hangi konumda?

KESKİN İLÇESİNİN TARİHÇESİ NEDİR? NEYİ MEŞHUR?

Kuruluşu tarih olarak kesin bilinmeyen Keskin ilçesinin tarihi belge ve rivayetlerden edinilen bilgilere göre eski bir tarihe sahip olduğu düşünülmektedir. Keskin, Denek Dağı yakınlarında kurulmuş olmasından dolayı önceleri Denek Madeni adını almış, daha sonra Keskin Madeni denilmiştir. Günümüzde ise kısaltılarak Keskin adını almıştır. Keskin ismi tarihi belgelerde belli bir yerleşim merkezinden çok şimdiki Ankara Elmadağ ile Kırşehir, Yozgat arasındaki coğrafi bölgeyi kastetmek için kullanılmıştır.

keskinli-olanlar-inanin-duyunca-sizde-cok-sasiracaksiniz-3.jpg

KESKİN ADI NEREDEN GELMEKTEDİR?

Keskin adının nereden geldiği diğer ilçelerde olduğu gibi kesin olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamelerinde Sivas Eyaleti'ne bağlı Sancaklardan söz ederken Çorum Sancağından sonra Keskin Sancağından da bahsetmiştir. Bu bilgilere dayanarak Keskin'in yakınında bir şehir olduğu, Keskin adının da muhtemelen buradan geldiği düşünülmektedir. Bunlara rağmen ilçenin biraz uzağında kalan Ceritkale Köyü'nde Etilerden kalma kayalara oyulmuş mağaralar içinde bulunmuş olan kabartma boğa ve aslan resimlerinden, Keskin ilçesinin tarihinin daha eskiye dayandığı anlaşılmaktadır.

keskinli-olanlar-inanin-duyunca-sizde-cok-sasiracaksiniz-2.jpg


KESKİN’İN NEYİ MEŞHUR?

Kırıkkale'de, sebze ve kuzu etinden yapılan Keskin Tavası, kentin en önemli lezzeti olarak öne çıkıyor. Keskin Tava, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2018'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiştir.

keskin.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.