Hacı Bayramı Veli Üniversitesinde “Daktilo Sergisi” açıldı

Hacı Bayramı Veli Üniversitesinde “Daktilo Sergisi” açıldı
Koleksiyoner Ender Çebel, Ankara'nın başkent oluşunun ve Cumhuriyetin ilanının 100. Yılı nedeniyle biriktirdiği daktiloları, Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi İletişim Fakültesinde sergiledi.

Koleksiyoner Ender Çebel, Ankara'nın başkent oluşunun ve Cumhuriyetin ilanının 100. Yılı nedeniyle biriktirdiği daktiloları, Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi İletişim Fakültesinde sergiledi.

Koleksiyoner Ender Çebel

Sosyal hayatın, bürokrasinin, adalet sisteminin, iletişim ve medya dünyasının vazgeçilmezleri olarak büyük hizmet gören daktilolar, yerli ve yabancı ziyaretçilere, iletişim ve medya dünyası ile öğrencilere sergilendi. Koleksiyoner Ender Çebel'in 52 parça daktilosundan oluşan sergiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Serginin açılışına ise Hacı Bayramı Veli Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci Bostancı, Hacı Bayramı Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Ayşe Elif Emre Kaya, öğretim üyeleri, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

İletişim Fakültesi Dekanı Kaya, burada yaptığı konuşmada, sergiyi "Harflerin Mekanik Serüveni" olarak nitelendirdi. Daktiloların teknolojik gelişmelere yenik düştüğünü belirten Kaya, bilgisayar çağına girildiğine dikkati çekerek, "200 yıllık geçmişe sahip olan daktiloların, siyasetten, iletişime; adaletten ticarete pek çok alanda kullanıldığını görmekteyiz. Sesini mekanlara nüfuz ettiren bu yazı yazma araçlarının, özellikle de gazeteciler ve edebiyatçıların yaşamında oldukça önemli bir rol oynadığını, öyle ki araçların bu mesleklerle özel hale geldiğini görmekteyiz" diye konuştu.

Daktilolar ile tarihin kayıt alındığını dile getiren Kaya, yapay zeka teknolojilerin münazara edildiği bir dönemde olduklarını vurgulayarak, "Günümüzde geçmişin unsurlarını anlamak, takdir etmek ve korumak önemli bir çabadır. Burada bulunan değerli koleksiyonun parçaları, belleği canlandırmak ve teknolojik gelişimin ne kadar ilerlediğini göstermek açışından oldukça önemli bir deneyim sunmaktadır. Daktilo sergisiyle başladığımız bu serüvenin basın müzesi halin gelmesini ve öğrencilerimizin tarihleriyle olan bağlarını güçlendirecek bu yönde etkinliklerin artarak ilerlemesini umut etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Sergiyi ziyarete gelen Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam hatip öğrencilerinden Kemal Özbudak ise kendi okullarında yer alan daktiloların tarihçesini daha net bir şekilde araştırmak istediklerini aktardı.

Serginin açılışının ardından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, İletişim Fakültesi Dekanı Ayşe Elif Emre Kaya'ya plaket takdim etti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.