Uluslararası Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Uluslararası Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
 Haber Merkezi
Uluslararası bir kariyer ya da sadece yurtdışında çalışmayı düşünüyorsanız, özgeçmişiniz üzerinde çalışmanız gerekecektir.

Uluslararası Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
Uluslararası bir kariyer ya da sadece yurtdışında çalışmayı düşünüyorsanız, özgeçmişiniz üzerinde çalışmanız gerekecektir. Çoğu kişi özgeçmişlerini seyahat edecekleri ülkeye göre uyarlamaları gerekeceğini varsayar - ancak bazı durumlarda kendi uyruğunuzdan olan bir şirket tarafından işe alınabilirsiniz.

Ancak yine de özgeçmişinizi yabancı bir şirkette faaliyet gösteren bu şirketin beklentilerini karşılayacak şekilde uyarlamanız gerekecektir. Yurtdışında birkaç işe başvuruyorsanız, uyarlanabilir ve yabancıların ve gurbetçi arkadaşlarınızın ihtiyaçlarına yönelik temellerinizi kapsayan bir özgeçmişe ihtiyacınız olacaktır. Özgeçmişinizi yazarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şunlardır:

Biçim
Özgeçmişinizin formatı standart Uluslararası veya Avrupa CV formatına uygun olmalıdır. Adınız ve kişisel iletişim bilgilerinizle başlamalı, ardından başvurduğunuz işe özel olacak şekilde hedefinizi belirtmelisiniz. Daha sonra, biri ilgili mesleki ve akademik deneyimi vurgulayan niteliklerin bir özeti olmak üzere iki kısa bölüm eklemelisiniz.

Seyahat deneyimlerinizi de buraya eklemek isteyebilirsiniz. İkinci bölüm, söz konusu işle ilgili becerilerin veya güçlü yönlerin bir özetidir. Son olarak, ayrıntılı istihdam ve akademik geçmişinizi içermesi gereken mesleki geçmişinizi, en yakın tarihli olanı ilk önce listeleyerek ekleyin.

Dil
Özgeçmişinizi İngilizce'nin yanı sıra başvurduğunuz ülkenin ana dilinde de göndermeniz tavsiye edilir. Şirket yabancıysa (ve iletişim dili İngilizce değilse), sizi işe alan kişinin anadili başka bir dil olabileceğinden, özgeçmişinizi şirketin diline çevirmek iyi bir fikirdir. Ama önce mutlaka CV’nizi İngilizce’ye çevirerek işe başlayın. İnternette İngilizce özgeçmiş oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok CV oluşturucu olduğunu unutmayın.

Kişisel Bölüm
Birçok ülke, işverenlerin adaylardan kişisel bilgilerini istemesine alışkındır. Bu bilgiler genellikle medeni durum ve yaşı içerir. Bazı ülkelerde adayın sağlığı ve dini hakkında bilgi istemek bile gelenekseldir. Bu bilgileri dahil etmeye açıksanız, şeffaf olduğunuz için size ekstra puan kazandırabilir. Başvurduğunuz ülkede neyin normal olduğunu öğrenin ve sonra kararınızı verin. Eğer şirket iş başvurusunda din gibi kritik ayrıntıları istemiyorsa eklemekten kaçının. İş için başvurduğunuz şirket hangi ülkedeyse o ülke ile ilgili ön araştırma yapmanız mutlaka tavsiye edilir.

Kültürlerarası Beceriler
Özgeçmişinizde kültürler arası becerilerinizi ve deneyimlerinizi vurgulamanız önemlidir. Büyük bir etki bırakmak istiyorsanız, kültürler arası deneyimlerinizi vurgulayan ayrı bir bölüm ekleyebilirsiniz. Okurken denizaşırı değişimlere katılımınızı, kendi ülkenizdeki yabancılarla arkadaşlıklarınızı, daha önceki yurtdışı çalışma deneyimlerinizi, dil becerilerinizi, aile geçmişinizi vb. dahil edebilirsiniz.

Uluslararası kariyerinizi geliştirirken, diğer uluslararası ve yerel adaylarla rekabet edeceğiniz için özgeçmişinizin çok önemli bir ilk izlenim olacağını unutmayın. Deneyimleriniz ve becerilerinizle kalabalığın arasından sıyrıldığınızdan emin olmanız gerekecektir. Mümkün olan her yerde, becerilerinizi ve başarılarınızı listelerken özgeçmişinizde kişiliğinizin öne çıktığından emin olun.

Özgeçmişinizi yerel standartlara uygun ve iyi yapılmış bir tarzda hazırlamak için fazladan yol kat ettiğinizden emin olun. Mümkünse, başvurduğunuz ülkenin yerlisi olan bir kişi, bir özgeçmiş yazarı veya bir kariyer koçu bulun ve onlardan özgeçmişinizi incelemelerini isteyin. Harika bir uluslararası özgeçmişe sahip olmak sadece bir iş görüşmesi yapmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda güven kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.