Sanal dünyada güvende misiniz?

Sanal dünyada güvende misiniz?
‘Sanal dünyada güvende misiniz?’ broşürleri Kırıkkale’de Toplum Destekli Polisler tarafından vatandaşlara dağıtılmaya başlanıldı.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNTERNET KONUSUNDA VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRİYOR Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Sanal dünyada güvende misiniz?’ broşürleri Kırıkkale’de de Toplum Destekli Polisler tarafından vatandaşlara dağıtılmaya başlanıldı.

NELER YAPILMALI?

‘Sanal Dünyada güvende misiniz?’ sloganı ile başlatılan ve son zamanlarda iyice artan sanal dünyada ki dolandırıcılık suçlarının önüne geçmek için vatandaşları bilgilendirmek amacı ile İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polisleri broşür dağıtmaya başladı. Dağıtımı yapılan broşürlerde, cep telefonlarının çalınması durumunda neler yapılması gerektiği, telefonun içinde bulunan bilgilerin ve belgelerin suç teşkil edecek şekilde kullanılmaması için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler bulunuyor.

SAVCILIĞA BAŞVURUN

Telefonun çalınması durumunda ilk olarak Bilgi Teknolojileri Kurumu, Bilgi ve İhbar Merkezi aranarak cihazın haberleşme bağlantısının kesilmesi gerektiği anlatılan broşürde, cihazın IMEI ile Cumhuriyet Savcılığına dilekçe ile başvurulması gerekiyor. Telefonun içinde bulunan bilgi ve belgelerin suç unsuru olarak kullanıldığında ise 155 ihbar hattının aranması gerektiğinin yanı sıra, vatandaşların internette tanımadığı kişilere kişisel bilgilerin verilmemesi gerektiği konusunda uyarılıyor.

KOLAY KAYIT ALINABİLİR

İnternette kameralı sohbet konusunda da vatandaşları uyaran Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların tanımadığı kişilerin kameralı sohbet isteklerine cevap vermemesi gerektiğine dikkat çekti. Kameralı sohbette, kişilerin konuşmaları ve görüntülerinin kolay bir şekilde kaydedilebilir olduğunu belirtilirken, kaydedilen görüntü ve ses kayıtlarının kötü kişilerce kişilere zarar verebilecek şekilde kullanılabildiğini ayrıca tanıdıkları bile olsa kendilerinin ve ailelerinin, özel hayatları ile ilgili bilgi verilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.

LİSANSLI PROGRAMLARI KULLANIN

Telefona indirilen uygulama ve programların lisanslı olanların tercih edilmesi gerektiğini ve e-postaların çalınması durumunda da bilgiler veren Emniyet Genel Müdürlüğü, telefonlara indirilen yazılım veya programlarında toplu internet hizmeti sunan yerlere, telefonun ekranında şifre olmasına, mobil uygulamalar ile hesaplara ve güncel antivirüs programların olmasına dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

GÜVENLİK DOĞRULAMALARINI YAPIN

E-posta çalınmalarında ise; e-postanın uygulama ve internet hizmetlerine giriş noktası olduğunun altı çizilerek, bankacılık, alışveriş ve sosyal medya gibi internet ortamında tanımlı e-posta adreslerinin çalınması durumunda vatandaşların mağdur olabileceği hatırlatılırken, tek e-posta kullanılmamasını hatta birden fasla e-posta kullanılması gerektiği bilgileri verildi. e-postalarda ayrıca güvenlik doğrulamalarının da yapılması gerektiği belirtildi.

KÖTÜ İNSANLAR OLABİLİR

Dağıtılan broşürlerde çocuklara da uyarılarda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, “İnternet bir masal dünyası gibi büyülü, masallarda cadılar varsa, internette de kötü insanlar var” diyerek hatırlatmada bulunuyor. Çocuklar için ayrıca şu ifadeler yer alıyor, “en sevdiğiniz siteleri ve uygulamaların nasıl çalıştığını ailenize gösterin. Onların internette neler yapılabileceğini anlamalarına yardımcı olun. Twitter ve Facebook gibi sosyal ağların kullanım kurallarına dikkat edin”

KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN

“Ev adresinizi, telefon numaranızı ve okulunuzun ismi ile yeri gibi kişisel bilgilerinizi internette paylaşmayın. Anne ve babanızın kişisel bilgilerini kullanmayın. Resimlerinizi kime gönderdiğinize dikkat edin. Bazı kişiler size bu resimler ile zarar verebilir. Tanımadığınız kişilerden gelen ekleri açmayınız. Virüslü olabilir. Herhangi bir program ya da uygulama indirirken annenize, babanıza ve öğretmeninize danışınız denildi.

Haber Merkezi

sanal-dünyada-güvende-misiniz.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.