Öztürk, şehit yakınları ve gazilerin sorunlarını meclise taşıdı

Geçtiğimiz gün düzenlenen meclis toplantısında konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, şehit yakınları ve gazilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. İdlib’de Esad rejimi tarafından şehit edilen kahraman Türk askerlerini de unutmayan Öztürk, şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi.

TÜRKİYE DOSTLUĞU DEĞERLİ, DÜŞMANLIĞI TEHLİKELİ BİR ÜLKEDİR
Meclis konuşmasına başlarken, İdlib’de meydana gelen hain saldırı sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet dileyen MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, “Dün İdlib’de rejim unsurlarının açmış olduğu ateş sonucu biri sivil 7 yiğit kahraman askerimizi şehit vermiş bulunuyoruz. Ben şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Unutulmasın ki sayın genel başkanımızın da belirttiği üzere Türkiye dostluğu değerli düşmanlığı ise tehlikeli bir ülkedir. Barış ve huzur arayan mazlumların arkasında Türk Milleti vardır. İdlib’de oyun kuran, vahşet senaryosu yazan, stratejik hedefleri uğruna insan canına ve tarihsel mirasa kast eden kim varsa karşısında Türkiye’yi bulacaktır.” dedi.


GAZİLER, YANLIŞ ATANDI DİYEREK ATAMALARI İPTAL EDİLDİ
Konuşmasına şehit aileleri ve gazilerin yaşadığı sorunlarla devam eden Vekil Öztürk, “Değerli milletvekilleri, şehit ve gazilerimizin çözüm bekleyen sorunlarını buradan Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilgili bakanlıkların ve yüce meclisimizin dikkatine sunmak istiyorum. Bilindiği üzere 3713 sayılı terörle mücadele kapsamından yararlanarak gazi ünvanı alanlarından, çalışabilir durumda olanlara talep etmeleri halinde devlet tarafından ikinci bir iş hakkı verilmektedir. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda, yıllar önce talepleri doğrultusunda ikinci işlerine atanan ve görevine devam eden çok sayıda gazimiz 5335 sayılı kanunun 30. maddesi kapsamında hatalı atandıkları gerekçesiyle atamaları iptal edilmiş ve kendilerine ödenen maaşlar geriye dönük talep edilmiştir.”

GAZİLERİN MAAŞLARI BORÇ OLARAK TEKARA İSTENDİ
Diğer taraftan her malul gazi aynı zamanda engelli bir vatandaşımızdır. 5510 sayılı kanunun 28. maddesi gereği özür oranları göre devletimizin engelli vatandaşlara sağladığı erken emeklilik haklarından yararlanıyorlardı. Ancak 5510 sayılı kanunun 38. maddesi ve 2013 yılında yürürlüğe giren 6495 sayılı torba kanununun 80. maddesi ile gazilerimizin askerlik yada gazilik öncesi sigorta giriş ve primleri silinmiştir. Yani gazilerimiz artık engel oranlarına göre 3600 prim günü ve 15 yıllık hizmet süresiyle erken emekli olma hakkını yitirmiştir. 2013 ile 2016 yılları arasında çalışır durumdayken erken emeklilik şartlarını yerine getirip emekli olan gazilerimizin de emekli maaşları bu kapsamda kesilmiştir. Bu durumda olan çok sayıda gazimize maaş ödenmeyeceği de geçtiğimiz yıl bildirilmiştir. Yine bu kapsamda gazilerimize ödenen maaşlar borç olarak gazilerimizden tekrar geri istenmektedir. 

SÖYLEMEYE DİLİM VARMIYOR, SADECE 597 LİRA MAAŞ ÖDENİYOR
Değerli milletvekilleri, devletimizin bekası milletimizin bütünlüğü vatanımızın bölünmezliği ve ezanımızın susmaması için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen şehitlerimizin değerli aileleri ve kahraman gazilerimizin hakları ödenmez. Bakınız halen evliyken şehit olan kamu görevlilerine, bu rakamı söylemeye dilim varmıyor ama sadece ve sadece 597 lira maaş ödenmektedir. Türkiye olarak bir avuç şehit ve gazimize kol kanat germeliyiz. Unutmayalım ki şehitlerimizin geride kalanları ve gazilerimiz bizlerinde ailesidir. Onlar için ne yapsak azdır. Devlet olarak onların yanında olduğumuzu her zaman hissettirmeliyiz.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER DE ÖTV İNDİRİMİNDEN YARARLANSIN
Büyük kahramanlık göstermelerine rağmen malul sayılmayan kardeşlerimize gazilik ünvanının verilmesiyle birlikte onurla taşıyacakları ve çocuklarına gururla anlatacakları gazilik madalyası verilmelidir. Ayrıca malul sayılmalarına dair mağdurlukları giderilmeli vazife mağduru hükümlerinden kendileri de yararlanmalıdır. Bu kapsamda mevcut güncel sorun ve talepleri gerçek manada, samimi bir şekilde gözden geçirilerek yeni ve haklı talepleri yerine getirilmelidir. Parça parça düzenlemeler yerine şehit ve gazi hakları ile ilgili tüm düzenlemeleri kapsayan tekir bir mevzuat ve kurum teşkilatlanmasına geçilmelidir. Sadece ortopedik engellilere tanınan ÖTV indirimli araç alma imkanı bir defa da olsa şehit yakını ve farklı engelleri bulunan gazilerimize ve onlarla birlikte ailelerine tanınmalıdır.

Gazete kale / Burak Çalışkan

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.