Öztürk, “Çiftçimize kuraklık desteği verilsin”

Öztürk, “Çiftçimize kuraklık desteği verilsin”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda “Kırıkkale’de Yaşanan Kuraklık Sorunuyla” ilgili gündem dışı söz alarak Kırıkkaleli çiftçilerin yaşadıkları sorunları ve talepleri iletti. Konuşmasında, yetersiz yağış sebebiyle ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Kırıkkale’de de çiftçilerimiz kuraklıkla boğuştuğunu ifade eden Öztürk, çiftçilerin mağduriyet ve tedirginlik yaşadıklarını söyledi.

KIRIKKALE’DE EKİLİ ALANLARI DOLAŞIP YERİNDE TESPİT YAPTIK
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Mayıs başında Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı Kuraklık Raporuna göre 22 ilde tarımsal kuraklık bulunduğunu vurgulayarak, rapora göre kuraklığın en fazla İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşandığının altını çizdi. MHP’li Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde seçim bölgem Kırıkkale’de bazı ilçelerimizin ekili alanlarını dolaştık ve yaşanmakta olan kuraklık sebebiyle, ürünlerin daha başak vermeden kuruduğunu yerinde tespit ettik. Bazı alanlarda ise bu yıl hiç hasat yapılamayacak duruma gelindiğine şahit olduk. Nisan’da yaşanan sam yeli ve yine Nisan-Mayıs döneminde yaşanan yağış yetersizliği yüzünden, Kırıkkale’de bu hasat döneminde buğday, arpa, mercimek ve nohut veriminde ciddi düşüşler söz konusu olacağı bugünden anlaşılmaktadır.”

EĞER YETERLİ YAĞIŞ GERÇEKLEŞMEZSE BAKLİYAT DA ZARAR GÖRECEK
Kırıkkale İl Tarım Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, Kırıkkale genelinde 1 milyon 473 bin dekar ekili hububat alanı içerisinden, 1 milyon 19 bin dekar alanda hasar ve zarar söz konusu olduğunu kaydeden MHP’li Öztürk, “Eğer yeterli yağış gerçekleşmezse, 1 ay sonra nohut, mercimek gibi bakliyatta da rekolte düşecektir. Kırıkkale genelinde buğdayda tahmini olarak yaklaşık 185 milyon TL zarar söz konusu iken, bu rakam arpada 189 milyona çıkmaktadır,” diye konuştu.

KURAKLIKTAN, HAYVANCILIK DA ZARAR GÖRÜR
En büyük zararın Keskin, Delice, Balışeyh, Karakeçili ilçelerinde olduğu tespitine de yer veren MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, “Yaşanmakta olan kuraklık aynı zamanda hayvancılığımızı da olumsuz etkilemektedir. Hububatta sap oluşmadığı için saman ihtiyacı doğacaktır. Süt, peynir gibi hayvansal ürünlerin üretim fiyatlarında kuraklık nedeniyle artışlar yaşanabilecektir,” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİMİZİN, KÖYLÜMÜZÜN TBMM ÇATISI ALTINDAKİ SESİ OLUYORUZ
Kırıkkaleli çiftçilerin, köylülerin sesinin TBMM çatısı altında duyurulmasına gayret gösterdiklerini belirten MHP’li Öztürk, “Gelin hep birlikte Kırıkkaleli çiftçimize sahip çıkalım. Kırıkkaleli çiftçimizi sahipsiz bırakmayalım. Kırıkkaleli çiftçilerimiz devletine nasıl sahip çıkıyorsa, devletin de kendisine sahip çıkıldığını hep birlikte gösterelim. Sayın Cumhurbaşkanımızın çiftçimize yönelik açıklamış olduğu kuraklıktan zarar gören ve Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimizin borçlarının ötelenmesi tedbiri elbette yaraları bir nebze olsun saracaktır,” şeklinde konuştu.

NAKİT KURAKLIK DESTEĞİ VE HİBE BEKLİYORUZ
TBMM Genel Kurulunda Kırıkkaleli çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getiren MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak kuraklıktan zarar görenlere zararların telafisi adına sigortalı sigortasız gözetmeksizin doğrudan nakit kuraklık desteği verilmesi, yeni ekim sezonuna güçlü girilebilmesi için başta mazot olmak üzere, tohum ve gübre desteğinin tatmin edici oranlarda artırılması, hibe şeklinde ekim desteği verilmesi, sulama suyu elektrik ücretinin ve çiftçinin Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından karşılanmasını beklenmektedir. İnanıyoruz ki, devletimiz çiftçimizi yalnız bırakmayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi tarıma, üreticiye, köylüye önem ve değer veren parti olmaya devam edecektir. ‘Köylü, çiftçi milletimizin efendisidir’ bu yüzden her türlü destek ve teşviki hak etmektedir.”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.