Önal, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi

Önal, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. 

30 YIL ÖNCE DSİ TARAFINDAN YAPILAN SULAMA KANALLARI BOZULDU
CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde bulunan çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Bir soru önergesi hazırlayan Önal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye dört adet soru yöneltti. Karakeçili’de 30 yıl önce DSİ tarafından yapılan sulama kanallarının kullanılamaz hale geldiğini belirten Önal, vatandaşların bu duruma biran önce çözüm getirilmesini istediğini belirtti.

TAHIL ÜRETİMİNİN MERKEZİ KIRIKKALE
Önal hazırladığı önergede şu ifadelere yer verdi;
“Tahıl üretimi insanlık tarihi boyunca büyük önem arz etmiş, Anadolu’muzun da içinde bulunduğu bu kutsal coğrafya her dönem tahıl üretiminin merkezi konumunda yer almıştır. Anadolu’nun tam ortasında yer alan Kırıkkale ilimiz; Bahşılı, Yahşihan, Keskin, Karakeçili, Çelebi, Balışeyh, Delice ve Sulakyurt ilçelerimiz ile birlikte bölgemizde tahıl üretimimin en fazla yapıldığı bölgeler arasında bulunmaktadır.”

İNSANLIĞIN EN TEMEL GIDA MADDESİ TAHIL
“Bununla birlikte; Ocak ayı itibariyle Çin’in Wuhan kentinde başlayan devamında dünyayı etkisi altına alan, Mart ayı itibariyle de ülkemizde yayılmaya başlayan Kovid-19 sürecinde, insanlığın en temel gıda maddelerinden olan tahılın önemi bir kez daha ortaya koymuştur.”

YÜZDE 50’LERE VARAN MAHSUL KAYIPLARI
“Tarımsal üretimde tahılın en fazla yer kapladığı Karakeçili ilçemiz Akkoşan Mevkii’nde yaklaşık 30 yıl önce DSİ tarafından yapılan sulama kanalları bozulmuş, özelliğini yitirmiş ve etrafındaki tarlalara su sızdırarak, tarım arazilerine zarar vermeye başlamıştır. Su sızıntısı sebebiyle Karakeçili çiftçisinin binlerce dönüm arazisi kullanılamaz hale gelmiş, kullanılan arazilerde ise %50’lere varan mahsul kayıpları oluşmuştur. Karakeçili halkı tarafından bu konuda yapılan başvurulardan herhangi bir sonuç alınamamıştır.”

ZARARLAR TAZMİN EDİLSİN
“Karakeçili halkı yıllardır süregelen bu sıkıntıların biran önce giderilmesini, bozulan sulama kanallarının yapılmasını ve tarım arazilerinde oluşan zararların acilen tazmin edilmesini istemektedir.”

Bu bağlamda;
1-    Kırıkkale ili Karakeçili ilçesi Akkoşan Mevkiinde bulunan DSİ sulama kanallarının bakım ve onarımı konusunda yapılacak bir çalışma var mıdır?

2-    İlgili mevkide bulunan tarım arazilerinde meydana gelen tarımsal zarar konusunda yapılmış bir hasar tespiti var mıdır?

3-    Hasar tespiti var ise Karakeçili çiftçisinin uğradığı zarar karşılanacak mıdır? Çiftçinin zararı karşılanacaksa ödeme ne zaman yapılacaktır?

4-    Karakeçili halkı tarafından yapılan başvurular bugüne kadar neden işleme alınmamış, problemin çözümü için neden herhangi bir adım atılmamıştır?
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.