Obezite sadece “şişman” olmak değil, kronik hastalıklara yatkınlığı artırıyor

Obezite sadece “şişman” olmak değil, kronik hastalıklara yatkınlığı artırıyor
Kırıkkale’de görev yapan Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin, obezite ve obeziteye bağlı olarak gelişen hastalıkların riskleri ve bu hastalıkların önlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bişkin, “Obezite sadece “şişman” olmak değil, kronik hastalıklara yatkınlığı artırıyor.” dedi.

GAZETEKALE.COM / HABER MERKEZİ

“DANIŞANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK ÖNCELİĞİMİZ”
Obezite ve obeziteye bağlı olarak gelişen hastalıklar başta olmak üzere pek çok alanda hizmet verdiklerini dile getiren Kırıkkaleli Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin, bu alanda düzenli kontroller gerçekleştirdiklerini ve danışanların daha sağlıklı ve kaliteli bir beslenme düzenine ayak uydurduklarını ifade etti. Bu sayede danışanların yaşam kalitesini arttırdığını belirten Bişkin, “Obezitede öncelik kronik hastalıklara (kardiyovasküler hastalıklar, diyabet vb) eğilimi azaltmak, kronik hastalıklara sahip olunması halinde hastalığın şiddetini minimuma indirecek tıbbi beslenme tedavisi uygulamak. Özellikle koronavirüs salgınıyla beraber sağlığın, sağlıklı olmanın her şeyden önce geldiğini görüyoruz. Salgından korunmada yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve uykunun bağışıklığı güçlendiriyor. Bütün bunların sonucunda obezite sadece ‘şişman olmakla’ kalmayıp kronik hastalıklara yatkınlığı artırarak içinde bulunduğumuz bu süreçte ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmelidir.” dedi.

“DİYET YAPMAK AÇ KALMAK DEĞİL”
Bişkin, obeziteyle mücadelede danışanlara kişisel diyet programları yapıldığını ve yapılan programların aç kalmak üzerine kurulu olmadığını, aksine danışanın yaşam kalitesini yükselmeyi hedeflediklerini belirtti. Bişkin; “Diyet sadece zayıflamak amacıyla hazırlanan listeler değil, sağlığın sürdürülmesi ve yaşam tarzı haline getirebilmesi amacıyla kişiye özel olarak hazırlanan programlardır. Sanılanın aksine diyet yapmak da ‘aç kalmak’ anlamına gelmez. Obezite ile mücadelede önceliklerimiz yanlış beslenme davranışlarını tespit etmek, fiziksel aktivite durumu, su tüketim durumunu değerlendirmek ve danışanın hastalık öyküsüne uygun beslenme programı oluşturmak. Zayıflama diyetlerinde danışanların diyetlerine uyumu ve yanlış beslenme alışkanlıklarına karşı farkındalığı artması diyetteki başarının sırları olarak sayılabilir.” şeklinde konuştu. 

“KLİNİKTE HER TÜRDEN DANIŞANA ÖZEL PROGRAMLAR YAPIYORUZ”
Bişkin; “Obezite tedavisinde, klinikte yalnızca yetişkinlere değil; çocuklara, ergenlik çağındaki gençlere ve yaşlılara da danışanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak program yapıyoruz. Bununla beraber beslenmenin her yaşta ve her durumda ayrı bir önemi var. Gebelik-emziklik dönemlerinde kadınlarda, sporcularda, insülin direnci veya şeker hastalığı olanlarda, böbrek veya karaciğer rahatsızlığı olanlarda, hipertansiyon /hiperkolesterol veya kalp rahatsızlıkları olanlarda, vitamin-mineral yetersizliğine sahip olanlarda ve yemek bozukluğuna sahip bireylerde beslenme durumlarını inceliyoruz.” dedi.
 


60366f1a782de-beyzanurbiskin.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.