Meslek Hastalığı Nedir? Meslek Hastalığı Türleri

Meslek Hastalığı Nedir? Meslek Hastalığı Türleri
 Haber Merkezi
Meslek hastalıkları ailevi, sosyal ve toplumsal sonuçlar başta olmak üzere pek çok sonucu beraberinde getiren bir mevzudur. Temel anlamda meslek hastalıkları ile ilgili tanıların konulması için özgün örgütlenme ve düzenlemeye ihtiyaç duyulur.

Genel olarak meslek hastalıkları tümüyle önlenebilir hastalıklar olarak nitelendirilebilir. Burada sadece tek bir etmenin değil, çok sayıda faktör hastalığı tetiklemektedir. Meslek hastalığını tetikleyen unsurlar beslenme, bireysel duyarlılık veya varyasyonlar, kullanılan ilaçlar, sigara ve alkol alışkanlığı, obezite şeklinde sıralanabilir.

Mevzuata göre periyodik ortam ölçümleri ve sağlık muayeneleri ile çalışanların şikayeti bulunmasa dahi tespit yapılabilir. Bu sayede çalışanlar herhangi bir şikayet göstermeden meslek hastalıklarını öğrenebilir ve gerekli önlemler alınabilir. Ancak buradaki önemli kıstas meslek hastalıklarının ancak bilinçli olarak arandıkları zaman bulunabilir olduklarıdır. Meslek hastalıklarının diğerlerinden en önemli farkı kendine özgü tanı ve yöntemlere sahip olmasıdır.

Meslek hastalıkları gibi önemli hususlarda bazı aşamaların önceden bilinmesi gerekir. Bu nedenle meslek hastalıkları ile ilgili hem çalışan hem de işveren bilgilendirilmelidir. Meslek hastalığı tanısında erken teşhis kişinin yanı sıra diğer çalışma arkadaşlarının da çeşitli avantajlar elde etmesini sağlar. Bu sayede çalışanın diğer çalışma arkadaşları da erken tanı imkanından yararlanabilir.

Meslek hastalığı tanısı ile birlikte çalışana çeşitli haklar doğmuş olur. Bunların başında tazminat, yüksek iş göremezlik maaşı, çalışma ortamının geliştirilmesi gibi ayrıntılar yer alır.

Bir Hastalığın Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilmesi Süreci Nasıldır?

Bir çalışanın meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi için bazı süreçler söz konusudur. Buna göre sigortalının hastalığı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından meslek hastalığı olarak değerlendirme kapsamına alınmalıdır. Bu durumda sigortalı çalışanın hastalığı SGK’ya bildirebilir. Daha sonra meslek hastalığı kapsamında olan kişi bildirim üzerine, sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgeler ile durumunu ortaya koyabilir. Bu aşamadan sonra işyerindeki çalışma şartları ve buna bağlı tıbbî sonuçları ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgeler SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenir. Daha sonra sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğu tespit edilir ve SGK tarafından kabul edilmiş olur.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve merak ettikleriniz hakkında daha detaylı bilgi almak için https://www.tamamlayicisaglik.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.