Kurban kesimi nasıl olmalıdır? İslam'a göre kurban nasıl kesilir?

Kurban kesimi nasıl olmalıdır? İslam'a göre kurban nasıl kesilir?
Kurban bayramının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlarımız kurban kesimi nasıl olmalıdır ve İslami usullere göre kurban kesimi nasıl olur sorularının cevaplarını arıyor. Kurbanın ne zaman kesileceği, nasıl pay edileceği, kimlere dağıtılacağı gibi merak edilen soruların cevabı Diyanet’in bilgileri doğrultusunda hazırladığımız haberimizde.

KURBAN NEDİR?

Kurban Allah’a yaklaşmak ve onun rızasına ermek için, belirli şartları taşıyan hayvanı, usulüne uygun olarak kestiğimiz bir ibadettir. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban, akıl sağlığı yerinde olan ve erginliğe ermiş her Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyası olan herkes kurban kesmekle yükümlüdür.

YOLCUNUN/SEFERİ OLANIN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?

Yolcu(seferi) olanlar kurban kesmekle yükümlü değildir. Ancak kesmesi halinde sevabını kazanır. Kişi bayram nedeniyle ikamet ettiği yerden başka bir yere gidiyorsa kurbanını gittiği yerde de kesebilir. Kişinin seferi olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın kabul olmasına engel değildir.

TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR Mİ?

Kurban kesecek kimse, kurbanını peşin alabileceği gibi borçlanarak ta satın alabilir. Bu durum kurbanın sevabına engel değildir. Ancak kişinin faizli borç alması durumunda faizli işlem yapma suçunu işlediği için günaha girmiş olur. Bu nedenle kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek kişinin faizli krediye başvurması dinen uygun değildir.

KURBAN KESİMİ HANGİ VAKİT BAŞLAR?

Kurban kesimi bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı ile başlar. Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı ile başlamaktadır.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

1-Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla beraber, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir.

2-Hayvanın canı çıkmadan başının gövdeden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

3-Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemelidir ve eziyet edilmemelidir, bu nedenle kesim işlemini ehil kişiler, keskin bir bıçakla, hızlı bir şekilde yerine getirmelidir.

4-Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

5-Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Hz Peygamber (s.a.s.),Kurban etinin üçe bölünüp bir kısmının kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması, bir kısmının akraba ve komşularla paylaşılması, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.