KÜ öğretim üyeleri ve diyetisyenler çölyak hastalığına dikkat çekti

KÜ öğretim üyeleri ve diyetisyenler çölyak hastalığına dikkat çekti
Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyeleri, diyetisyenler, KÜ öğrencileri ve çölyak hastası yakınları, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

ÇÖLYAK HASTALIĞINA DİKAT ÇEKİLDİ 
9 Mayıs Çölyak Günü dolayısıyla, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Erişkin Gastroenteroloji bilim dalı öğretim üyeleri, diyetisyenler, KÜ öğrencileri ve çölyak hastası yakınları tarafından yürüyüş düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde başlayan ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş ile çölyak hastalığına dikkat çekmek amaçlandı. 

ÇÖLYAK, ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya Gülerman koordinatörlüğünde düzenlenen yürüyüşün ardından, Gülerman açıklamalarda bulundu. Çölyak hastalığının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Gülerman, “Çölyak, buğday, arpa, çavdarda bulunan gluten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Yani gluten içeren gıdaların tüketilmesiyle ince bağırsakta bulunan hücrelerin zarar görmesidir. Gluten içeren besinlerin tüketilmesiyle ince bağırsaktaki hücrelerin zarar görmesi sonucu oluşan çölyak hastalığı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülebilmektedir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur.” 

ÇÖLYAK HASTALARININ GLUTENSİZ ÜRÜNLERE ULAŞMASI KOLAYLAŞMALI
Bizler de çölyak hastalığına dikkat çekebilmek adına 9 Mayıs Çölyak Günü’nde bu yürüyüşü düzenledik. Her 100 kişiden biri çölyak hastası. Hemen her hastalıkta olduğu gibi çölyak hastalığında da erken tanı çok önemli. Öte yandan, buradan çölyak hastaları adına seslenmek istiyorum. Çölyak hastası bireylerin glütensiz ürünlere ulaşması kolaylaştırılmalıdır.” dedi.

Haber: Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.