Kırıkkale’de olağanüstü kuraklık tehlikesi!

Kırıkkale’de olağanüstü kuraklık tehlikesi!
İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde yer alan Kırıkkale, son dönemin en kurak kış mevsimini yaşıyor. Geçtiğimiz aylar içerisinde az seviyede kar ve yağmur yağışı olsa da, bu yağışlar istenilen seviyeye ulaşmadı. 

İSTENİLEN SEVİYEDE YAĞIŞLAR OLMADI 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Yeni haritada birçok il için alarm verildi. Bu iller arasında Kırıkkale’de yer aldı. İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde yer alan Kırıkkale, son dönemin en kurak kış mevsimini yaşıyor. Geçtiğimiz aylar içerisinde az seviyede kar ve yağmur yağışı olsa da, bu yağışlar istenilen seviyeye ulaşmadı.  Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada Kırıkkale’nin kuraklık durumu dikkat çekti.

ÇEŞİTLİ SORUNLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR 
Kırıkkale, geçen yılın Ağustos ayından Ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada normal civarı ve hafif kuraklık olarak değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise ‘Olağanüstü kuraklık’ tehlikesi altında değerlendirildi. Yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi. İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerde ise kuraklık riski olmadığı açıklandı.

BU DURUM ÇİFTÇİLERİ TEDİRGİN ETTİ
Kırıkkale'de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle tarım arazilerinde yaşanan kuraklık çiftçiyi tedirgin etti. Kuruyan toprak ise çimlenmeyi geciktirdi. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiledi. Nem kaybından dolayı kuruyan toprak, ekilen tahılın çimlenmesini de geciktirdi.

Haber: Ahmet Gökdemir 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.