Kırıkkale'de ilk defa farkındalık yaratmak amacıyla engelli çalıştayı düzenlendi

Kırıkkale'de ilk defa farkındalık yaratmak amacıyla engelli çalıştayı düzenlendi
İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Görmem için sen varsın’ projesi kapsamında bütün engelliler için farkındalık oluşturmak amacıyla ilk engelli çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda toplumda hep birlikte engelleri kaldırmak ve sosyal düşünceler oluşturmanın mesajları verildi.

Karanlıklar aydınlanıyor 

İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Görmem için sen varsın’ projesi kapsamında bütün engelliler için farkındalık oluşturmak amacıyla ilk engelli çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda toplumda hep birlikte engelleri kaldırmak ve sosyal düşünceler oluşturmanın mesajları verildi.

ENGELLİLER İÇİN FARKINDALIK OLUŞUYOR
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen Kırıkkale Valiliği’nin himayeleri Bahşılı Kızılay Şube Başkanlığı’nın katkıları ve Güzel Hasletler Eğitim Derneği çatısı altında kabul edilen ‘Görmem için sen varsın’ projesi kapsamında Kırıkkale’de ilk defa engelli çalıştayı düzenlendi. Topluma mesaj vermek amacıyla ve sosyal farkındalıkların oluşması için yapılan çalıştayda, herkesin bir engelli adayı olabileceği ve bu konuda engelleri hep birlikte engellemek gerektiği mesajları verildi. 

KARANLIKLARI BİRLİKTE AYDINLATACAĞIZ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını proje koordinatörü Ahmet Gökdemir yaptı. Proje kapsamında amaçlarının toplumda farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Gökdemir, ‘Görmem için isimli projemizde salt engeli olduğu için temel insan haklarını, vatandaşlık haklarını ve diğer sosyal özgürlüklerini bilmeyen, talep edemeyen, kullanamayan dezavantajlı bu sosyal katmanı, toplumun dinamiklerine katılımını sağlamak amacıyla bu proje hazırlanmıştır.’

ENTEGRASYON SÜRECİ OLUŞTURULUYOR 
Gökdemir. Uygulama alanı olarak seçilen Kırıkkale sınırları içinde yaşayan engelli örneklemesiyle ilimizin kapasite ve alt yapısını geliştirmek, engellilerin eşit bir yaşama sahip olabilmesi için entegrasyon süreci oluşturmak, doğrudan engelli ve onun yakınları ile uzman kadroları buluşturarak psikolojik ve sosyolojik iyileştirme noktasında çözüm önerileri üretmek, engelliler özelinde duyarlılık geliştirmiş ilimizin diğer illere rol model olmasını sağlamak, engelli insanlarımın entegrasyonu için sosyo-kültürel faaliyetle destek olmaktır.’

ENGELLERİ BİRLİKTE KALDIRACAĞIZ
Daha sonra konuşma yapan proje eğitimcisi görme engelli Bekir Akdeniz, "Görmem için sen varsın" cümlesinin çok büyük anlam taşıdığını belirtti. İstanbul’dan Kırıkkale'ye 9 yıl önce geldiğini ifade eden Akdeniz, "Yılmayacaksınız, mücadele edeceksiniz. Herkes bir engelli adayıdır ve ben de sonradan görme engelli oldum. Kırıkkale'ye ilk geldiğimde uzun süre kiralık ev aradım ve sonra bir ev buldum. Birkaç gün sonra ev sahibi beni aradı ve 'Bekir Bey, size bir şey söyleyeceğim ama sakın üzülmeyin. Siz evimi tutmak isterken komşular, bu iki köre ev vermeyin, bunlar binayı yakar' dedi. 3 yıl oturduk ne evi ne de binayı yaktık." ifadelerini kullandı.

KIRIKKALE’NİN GÖREN GÖZLERİYİZ    
Amaçlarının toplumda her kesimde farkındalık oluşturmak olduğuna vurgu yapan Akdeniz. Kırıkkale’ye bizler görme engelliler olarak ışık olmak istiyoruz. Kırıkkale’nin görmeyen gözleri olarak engellerin ortadan kaldırılması için hep birlikte çalışmalar sergiliyoruz. Okullarda, kamu kurumları ile çeşitli kuruluşlarda vermiş olduğumuz eğitimlerle bir görme engelliye ve başka bir engelliye nasıl davranılır bunun farkındalığını oluşturmak için hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Bizlere dokunun, bizlerin yanımızda olun. Gelin hep birlikte engelleri kaldırmanın mücadelesini verelim’ dedi.

ÖNAL: “BİRLİKTE ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ”
Daha sonra konuşma yapan CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, “Aslında çok uzakta değil kafamızı kaldırdığımızda etrafımızda çok kıymetli ve yardıma ihtiyacı olan insanları fark ettim. Bizler normal hayatımızda elimizden geldiği kadar Allah’ın bizlere vermiş olduğu sağlık kapsamında hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Ama etrafımızda hatta yanımızda ufak dokunuşlarla mutlu olabilen insanlar var. Onlara yardımcı olmak zorundayız, onların hayatlarını kolaylaştırmak zorundayız. Bu çalışmayı yapan bizi bu duygularla başbaşa bırakan herkese teşekkür ediyorum. Ne zaman bizi yanınızda görmek isterseniz sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BALOĞLU: “KENDİ KENDİMİZE EMPATİ YAPMALIYIZ”
MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu ise, “Buraya gelmeden bu çalıştayı duyduktan sonra kendi kendime biraz empati yaptım. İki gün önce bu sevgi yolunda kafelerde şarkı söyleyen görme engelli arkadaşımız var. Onun genç bir çocukla giderek sohbet ettiğine şahit oldum ve o kadar samimi bir sohbet ediyorlardı ki geçmişte hatalarımız, kusurlarımız, belki de öyle yaşadıkları kişilere yeni yeni gençlik bizden daha fazla hassasiyet gösteriyor ve bizden daha fazla bu iş için bilinçli. Uzun süre takip ettim. Daha sonra çocuk vedalaştı ve gitti. 13-14 yaşındaki çocuğun göstermiş olduğu hassasiyeti gösteremiyoruz. Kendi kendime empati yaptım ve gözlerimi kapattım. Her köşesini bildiğim kendi evimin içerisinde bir odadan bir odaya giderken inanın çok zorluk yaşadım. Hem bizler hem de devletimizin çeşitli kurumları bu konuda büyük sorumluluk sahibi olmalı ve hayatı kolaylaştırabilmesi için elinden geleni yapması lazım.” dedi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR 
Daha sonra Güzel Hasletler Eğitim Derneği Başkanı Raziye Ünal konuşma yaparak proje hakkında bilgiler verdi. Ünal, “Hedefimiz ülkemiz ve dünyamızın, savaşlardan, kavgalardan, şiddet ve zulümden uzak insanca yaşanılan bir yer olmasıdır.  İnanıyorum ki; bu amaç ve temennileri, sizlerde taşıyorsunuz. Bir elin nesi iki elin sesi, Birlikte değerlerimizi yükseltmek için 2011 yılında ilimiz kurumları ile yaptığımız gibi, nice güzel çalışmalar yapabiliriz” dedi. 

ULUSOY VE GÜRPINAR ÇALIŞTAYA RENK KATTI 
Ankara’dan gelen Yaşam Boyu Eğitim Derneği Başkanı Ali Ulusoy’da çalıştayda proje yazımı ve engellilere yönelik yaptığı çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktardı. Engelli babası olarak konuşma yapan Ulusoy, hayatında yaşadığı kesitlerden de açıklamalarda bulundu. Çalıştaya renk katan isim olan İkbal Gürpınar’da söylediği şiir ve engellilere yönelik yapılacak projelerde her zaman destek sağlayacağını ifade etti. 

ÇALIŞTAYA ÖNEMLİ KATILIM SAĞLANDI 
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce de desteklenen çalıştaya, Vali Yardımcısı Emin Alıcı, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, 112 Müdürü Muhammet Ali Tekinay, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Ataman Sümer, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Adnan Şener, Özel Eğitim Uygulama Merkezi yönetim ve öğretmenleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Yurtalan Eroğlu ile çok sayıda davetli katıldı. 

BARIŞ GÜMÜŞBAŞ’A TEŞEKKÜR 
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan ve projenin yazılması konusunda destek sağlayan Bahşılı Kızılay Şube Başkanı Barış Gümüşbaş’a proje ekibi ve çalıştaya katılan herkes teşekkür etti. Çeşitli bakanlık ve kurumlar için bugüne kadar 50’ye yakın proje yazan ve projelerin hepsi kabul edilen Gümüşbaş, toplum yararına yaptığı çalışmalar ve farkındalık oluşturucu projeleriyle de herkesin takdirini topladı. Ayrıca çalıştayda gönüllü olarak görev alan Yakut Lüy, Hilal Zeyrek, Hatice Akgül, Hasan Alsancak, Ahmet Yaman, Baybarshan Ali Kazancı’ya Özel Eğitim Uygulama Merkezi yönetim ve öğretmenlerine proje ekibi adına önemli çalışmaları için teşekkür edildi.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.