Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, içinde bulunduğumuz Ramazan Ayı’nda en çok merak edilenlerden biri olan ‘Kalp hastaları oruç tutabilir mi?’ sorusunun cevabını verdi.

KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
İslam dini için oldukça önemli olan Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte Müslümanlar, oruç ibadetini yerine getirmeye başladı. Oruç, her sağlıklı vatandaşın yerine getirmesi gereken önemli bir ibadet. Ancak bazı durumlarda oruç ibadeti tehlikeli bir hal alabiliyor. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü de, ibadetin insan sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için bir yazı paylaştı. İl Sağlık Müdürlüğü yazısında ‘Kalp hastaları oruç tutabilir mi?’ sorusunun cevabını verdi. 

“OLUMLU ETKİLERİ OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR”
İl Sağlık Müdürlüğü yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi; “Bildiğimiz gibi oruç tuttuğumuz dönemde sabaha karşı olan vakitten akşam vaktine kadar katı ya da sıvı herhangi bir besin tüketilmemektedir. Ramazan orucunun sağlıklı bireylerde kolesterol düzeyleri, kan basıncı, kalp hızı, iltihap düzeyleri gibi birçok kalp hastalığı risk faktörleri üzerine olumlu etkisi olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir.”

“İLAÇLAR İFTARA VE SAHURA DENK GELECEK ŞEKİLDE KUILLANILABİLİR”
“Yandaş hastalıkları olan bireylerde orucun ne zaman ve hangi şartlarda tutulması gerekeceğinden bahsedeceğiz. Hipertansiyonu olan hastalar sabah alacağı ilaçlarını sahurda, akşam alacaklarını da iftarda alacak şekilde ilaç zamanını ayarlamak kaydıyla oruç tutabilirler. Kalp yetmezliği olan hastaların genel olarak oruç tutmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bu hasta grubu da yine aynı şekilde takip edildikleri uzman doktor ile iletişimde olarak gerekli görüldüğü takdirde ilaçları iftar ve sahura denk gelecek şekilde ayarlanıp oruç tutabilirler.” 

“STENT TAKILMIŞ HASTALAR DİKKAT!”
“Oruçlu birey sıcak havaya bağlı ter ile sıvı kaybı yaşayabileceğinden bu hasta grubunda böbrek yetersizliği riskini önlemek için idrar söktürücü dozları da aynı şekilde takip edildikleri kardiyoloji uzman doktor tarafından ayarlanmalıdır. Son 6 ay içerisinde kalp krizi geçirip stent takılmış hastalarda, stent yeni takıldığı için tekrar tıkanma riskinden dolayı oruç tutulması önerilmemektedir. Ancak stent takılmasından itibaren 6 aydan fazla süre geçmiş hastalar kardiyoloji uzmanı uygun görürse ilaç saatleri iftar ve sahura ayarlanacak şekilde özellikle kan sulandırıcı ilaçlarını aksatmaksızın oruç tutabilirler.”

“RAMAZAN’DA MEYAN ŞERBETİ SAKINCALI OLABİLİR”
“Hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastaların ramazan süresince meyan şerbeti tüketmeleri kalp ve böbrek sağlığı açısından sakıncalı olabilmektedir. Fazla tüketildiği zaman hipertansiyon krizi ve akciğerlerde sıvı birikmesiyle seyreden ve bazen ölümcül olabilen hipertansif akciğer ödemi dediğimiz durum ile karşılaşılabilmektedir.  Kardiyolojide takipli tüm hastalarımıza önerdiğimiz diyete uymalarını, ilaçlarını aksatmamalarını, bizlerle iletişim içerisinde olmalarını tavsiye ederim.”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.