İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı şartları nedir? İşsizlik maaşı ne kadar?

İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı şartları nedir? İşsizlik maaşı ne kadar?
Herhangi bir nedenle işsiz kalan vatandaşlar, hayatlarını idame ettirebilmek adına işsizlik maaşına ihtiyaç duyabiliyorlar. Ülkemizde de işsizlik maaşı İŞKUR tarafından ödeniyor. Ancak İŞKUR her işsiz kalan vatandaşa işsizlik ödeneği denen bu maaşı vermeyebiliyor. İŞKUR işsizlik ödeneği vermek için vatandaşlarda bazı şartlar arıyor. Biz de haberimizde; ‘işsizlik maaşı nasıl alınır?’ ve İşsizlik ödeneği şartları nelerdir’ sorularının cevaplarını hazırladık. 

VATANDAŞLAR BİR ANDA İŞSİZ KALABİLİYOR
İş hayatında işler her zaman yolunda gitmeyebiliyor ve vatandaşlar bazen ailevi nedenlerle, bazen ise sağlık sorunları nedeniyle bir anda işsiz kalabiliyor. Plansız gelen bu işsizlik ise vatandaşları bir hayli zor bir durumun içine sokabiliyor. Herhangi bir birikimi ve ya önceden yapılmış bir yatırımı olmayan vatandaşlar ise bu plansız işsizliğin ardından işsizlik ödeneğine başvuruyor. Bizde, İşsizlik ödeneği nasıl alınır? İşsizlik maaşı şartları nelerdir? İşsizlik maaşı için nereye başvurmak gerekir? Sorularının cevaplarını sizler içi hazırladık.

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?
İşsizlik maaşı, sigortalı bir çalışanın herhangi bir nedenden dolayı işsiz kalması sonrasında, yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda aldıkları ödemedir.

İŞSİZLİK MAAŞINA NEREDEN BAŞVURULUR?
İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların, işten çıkarıldıkları veya çıktıkları tarihten sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmaları gerekmektedir. Başvurular İŞKUR’a şahsen gidilerek yapılabildiği gibi, www.iskur.gov.tr adresinden de yapılabilmektedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?
İşsiz kalan vatandaşın işsizlik ödeneği alabilmesi için İŞKUR bazı şartlar aramaktadır. İŞKUR tarafından belirlenen şartlar şöyle; kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden öncesi son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki sın 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR binasına gitmek veya www.iskur.gov.tr adresinden başvuruda bulunmak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
İşsizlik maaşı, başvuran kişinin son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanır. Maaş miktarı, kişinin günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. Son 4 ay asgari ücretle çalışan biri, bin 168 lira 27 kuruş işsizlik ödeneği alırken, son 4 ay 3500 lira ücretle çalışan biri, bin 389 lira 37 kuruş, 6 bin lira ücretle çalışan biri ise 2 bin 336 lira 53 kuruş işsizlik maaşı alır.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?
İşsizlik maaşı alacak olan kişinin son 3 yıl içerisindeki sigortalı çalışma süresi ele alınır. Son 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş biri 180 gün (6 ay), 900 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş biri 240 gün (8 ay), 1080 gün sigortalı çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş biri ise 300 gün (10 ay) işsizlik maaşı alabilir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.