Emeklinin intibak sorunu çözülmeli

Emeklinin intibak sorunu çözülmeli
Aytekin, “Emeklinin acil çözüm bekleyen önemli bir problemi var. Yedi senedir, özellikle iktidar partisinin ve diğer partilerin de gündemine yerleştirilen, intibak meselesi var denildi. 2000’le, 2008 arasındaki emeklilerin İntibak Yasası beklemekte” dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, “Emeklinin acil çözüm bekleyen önemli bir problemi var. Yedi senedir, özellikle iktidar partisinin ve diğer partilerin de gündemine yerleştirilen, intibak meselesi var denildi. 2000’le, 2008 arasındaki emeklilerin İntibak Yasası beklemekte” dedi.

BU SORUN ARTIK ÇÖZÜLMELİDİR

Başkan Aytekin, konuşmasında emeklilerimizin çözüm bekleyen güncel sorunlarına değindi. Aytekin, “2000 öncesi emeklilerin İntibak sorununu sayın Bakan Faruk Çelik döneminde çıkarılan yasa ile çözülmüştü. O dönemde sayın Çelik’le bir tarafı yaparken, bir tarafı bozduk denişti. 2000 sonrası sigorta emeklilerinin prim gün sayıları eşit olmasına rağmen ve daha yüksekten prim ödemelerine rağmen 2000 öncesi emeklilerinden daha az maaş alır durumu düşmüşlerdir. Bu sorun artık çözülmelidir”

VERGİ İADESİ ORANININ ARTIRILMASI İSTENDİ

“Kullanılan her ürüne % 8-18 arasında KDV ödeniyor. Buna karşılık ek ödeme denilen ve vergi iadesi anlamına gelen bir ödeme alınıyor. Ancak bu iade % 4-5 oranında yapılıyor. Bu ek ödeme yeterli değil. Bu oranların güncellenerek en az % 8-9 seviyesine yükseltilmesi talep edildi. Diğer taraftan sağlıkta katkı payı alınması emeklilerin bütçesini gerçekten zorlamaktadır. Hem hastanelerde ödenen, hem ilaç alırken eczanelerde ödenen katkı payları, bütçeleri ağır gelmektedir. Emeklilerin; sağlıkta katkı payı ödemesinden muaf tutulması talep edildi”

EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME

“Bir diğer husus da, yürürlükte olan ve çarpık bir işleyiş olarak tanımlanan aylık hesaplama sistemidir. 100 Binin üzerinde emekli bu sistem nedeni ile 700-800 TL civarında maaş bağlandığı için geçinemez durumu düşmüştü. Konu yetkililere detaylı olarak hazırlanan raporlarla izah edildi ve en düşük emekli aylığının 1000TL’ye çekilmesi sağlandı. Ancak ne yazık ki bu rakam da yeterli değildir. Emeklilerin genel ortalaması da iç açıcı bir düzeyde değildir. Neredeyse 1000 TL’ye varan kiraların olduğu bir dönemde, özellikle evi olmayan emeklilerin diğer ihtiyaçlarını karşılama şansı bulunmamaktadır. Bu emeklilik sisteminin öncelikle parlamentoda yeniden ele alınması ve revize edilmesi gerekmektedir. Emekli devletin aynadaki görüntüsüdür. Bir emeklinin yüzü ne kadar gülüyorsa o ülke kalkınmış demektir”

PROMOSYON ÖDEMELERİ YETERSİZ

“Promosyon talebi cevapsız bırakmadığı için dönemin iktidarına ve Başbakanına teşekkür edilmişti. Ancak bugün bankaların emeklilere ödediği veya önerdiği rakamlar gerçeklikten uzak kalmıştır. Promosyon rakamlarının olması gerektiği şekilde işçi ve memurların aldığı düzeylere çekilmesi talep ediliyor. Emeklilerin yaklaşık dörtte birinin konut sahibi değil. Yani, yaklaşık 3 milyon emekli kira sorunu ile boğuşmaktadır. Yine gündeme gelen ve derneğin “Altın Projesi” olarak tanımladığı; TOKİ vasıtası ile emeklilerin konut sahibi yapma imkanı, dönemin Başbakanı tarafından, Derneğim Genel Kurul’unda kamuoyuna açıklanmıştı. Bu sayede emekliler TOKİ’nin yurt çapında ürettiği konutlardan %25 oranında kontenjan almıştı. Şimdi yetersiz kalan bu oranın biraz daha yükseltilmesini ve devlet desteği ile daha geniş çaplı projelerin hayata geçirilmesini isteniyor” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.