Depremi fırsat bildiler, kiralara fahiş zam yaptılar!

Depremi fırsat bildiler, kiralara fahiş zam yaptılar!
Kahramanmaraş merkezli 11 il genelinde meydana gelen deprem felaketinin ardından bölgedeki ailelerin göç ettiği illerden biri olan Kırıkkale’de bazı vicdansızlar depremi adeta fırsat bildi.

VATANDAŞLARDAN DENETİM ÇAĞRISI 
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde, 11 ili etkileyen depremlerin ardından, o bölgelerde yaşayanlar farklı illere göç etti. Kırıkkale’ye göç eden depremzedelerden bazıları kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Bunu fırsatçılığa çeviren bazı ev sahipleri, evleri fahiş fiyatlarla kiralaması da herkesin vicdan muhasebesi yapması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Maddi ve manevi olarak zor günlerden geçen depremzedelerin hayatı, fahiş fiyatlar sonrası bir kat daha zor hale geldi. Bu duruma duyarsız kalmayan Kırıkkaleli vatandaşlar, ilgili kamu kurumlarını göreve davet ederek depremzedelerin kiraladığı ev fiyatlarının denetime tabi tutulmasını istedi. 

FIRSATÇILAR, KİRA BEDELLERİNİ ARTIRDI
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık iki büyük deprem, 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Binlerce evin yıkıldığı 11 ilde, on binlerce ev de hasar aldı. Yaşanan durum sonrası bu illerde yaşayan vatandaşlar, farklı illere taşınmaya başladı. Vatandaşın zor durumundan istifade eden bazı fırsatçı ev sahipleri ise kira fiyatlarını artırdı. Zaten zor durumda olan vatandaş, fırsatçılar nedeniyle daha da zor duruma girdi. 


DENETİMLER SIKLAŞTIRILSIN!
Bulunduğu illerden ayrılarak başka illere yerleşen deprem mağduru vatandaşlar, yaşadıkları maddi ve manevi tüm sıkıntıların yanı sıra bir de fahiş kira bedelleri ile karşılaştı. Depremde akrabalarını, arkadaşlarını ve tüm maddi varlıklarını kaybettiklerini dile getiren deprem mağduru vatandaşlar, fahiş kira bedeline isyan etti. Devletin yetkili kurumlarına seslenen depremzedeler, “kira fiyatlarını artıran ev sahipleri için denetimler yapılsın” dedi.

EŞYA TAŞIMAYA FİYAT TARİFESİ 
Vatandaşın canını sıkan bir diğer konu ise eşya taşıma bedelleri oldu. İçişleri Bakanlığı ise afetzedelerin taşınma sürecinde fahiş fiyat uygulamasının önüne geçebilmek adına konuya ilişkin bir genelge yayımladı. Yayımlanan genelgeye göre, nakliye firmaları piyasa koşullarındaki taşıma bedelleri üzerinden bölgesel koşulları da değerlendirerek, yüzde 15 esneklik bandında aşağı ya da yukarı yönlü fiyatlandırma yapacak. 

ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİRLERARASI TAŞIMACILIK
Şehir içi taşımacılıkta ise durum şöyle; 4 artı 1’e kadar daireler için piyasa koşullarında işçilik bedeli dahil azami 6 bin lira, il sınırları içerisinde ilçeler arası taşımacılıkta ise işçilik bedeli dahil azami 9 bin lira olacak.  Şehirler arası taşımacılıkta ise durum şöyle; şehir içi taşıma bedeli olan 6 bin liraya ek olarak, 25 kilometreyi aşan kısım için kilometre başına 10 lira, 1000 lira varış noktası asansör bedeli, 2 bin lira varış noktası işçilik bedeli ve 1000 lira şoför ücreti eklenecek.


Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.