Daha az antibiyotik yazan doktorlara teşekkür mektubu

Daha az antibiyotik yazan doktorlara teşekkür mektubu
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü, 2021 yılında hastalara daha az antibiyotik yazan doktorlara teşekkür mektubu gönderdi. 

KIRIKKALE’DE ANTİBİYOTİK YAZMA ORANI YÜZDE 26,14
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de görev yapan tüm aile hekimlerinin yazdığı reçeteleri inceleyerek, ülke genelinde hekimlerce antibiyotik yazma oranının yüzde 26,34 olduğunu açıklamıştı. Kırıkkale’de ise durum ülke genelindeki verilere oldukça yakın çıktı. Kırıkkale’de antibiyotik yazma oranı yüzde 26,14 olarak açıklandı. 

41 HEKİME TEŞEKKÜR MEKTUBU
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ise kent genelinde görev yapan 91 aile hekiminin yazdığı reçeteleri inceledi. İl Sağlık Müdürlüğü, Kırıkkale’de yüzde 25’lik dilimin altında kalan 41 hekime, hastalara daha az antibiyotik ilaç yazmaları nedeniyle teşekkür mektubu yolladı. Geriye kalan 50 aile hekimine ise antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirme mektubu gönderildi.

“VATANDAŞLAR İLAÇ YAZILMASI KONUSUNDA ISRARCI OLMAMALI”
Konuya ilişkin açıklama yapan Kırıkkale İl Sağlık Müdür Murat Ağırtaş, “Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına ve dolayısı ile tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımı çalışmaları başlatılmıştır. Maalesef Türkiye’de her 3 reçetenin birinde antibiyotik bulunmaktadır. Tek bir antibiyotik bile doğal bağırsak florasını bozmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bağırsak florasının bozulmasının Alzhemier, Tip II Diyabet, Obezite, Astım ve MS gibi pek çok hastalığın artışında pay sahibi olduğu gösterilmiştir. İlimizde aile hekimlerince elde edilen bu önemli verilerin korunması adına vatandaşlarımız özellikle aile hekimlerinden kendi veya yakınları için ilaç yazılması yönünde ısrarcı olmamalıdırlar.” dedi.

Haber: Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.