Çocuklarımıza armağan edilen bir bayram

Çocuklarımıza armağan edilen bir bayram
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdullah Yücel Karabacak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle açıklama yaptı. Karabacak,  Milli Mücadelenin Komuta Karargâhı, Millet İradesinin T

MİLLET EGEMENLİĞİNİN DE TESCİLLENDİĞİ TARİH
Karabacak, “Milli mücadele yürütülürken, Mustafa Kemal Paşa ve mücadele arkadaşları yeni devletimizin temellerini oluşturan Büyük Millet Meclisi’ni açtı. Önce 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayramı Veli Camii Şerifi’nde milletvekilleri ile beraber cuma namazı kılındı. Namazdan sonra Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sakalı ve ay yıldızlı al bayrağımız taşınarak Meclis binasına gidildi. Atatürk’ün Nutuk’ta da ifade ettiği gibi Meclis’e girmeden önce dualar okundu, kurbanlar kesildi. 21 Nisan gününden başlayarak hatim indirildi ve Buhari-i Şerif okundu. Hatmin son kısımları ise Cuma günü namazdan sonra Meclis binası önünde tamamlandı. Büyük Millet Meclis’inin açılışı işte böyle hayırlar içinde gerçekleşirken, o kutlu gün, millet egemenliğinin de tescillendiği tarih oldu.”

YENİ TÜRK DEVLETİ KURULDU
2Meclis açıldıktan sonra da Türk milletinin esenliğine düşmanı gaddar olanlar tarafından iç ayaklanmalar tüm hızıyla sürdü. Bir taraftan Anzavur, Düzce, Yenihan, Yozgat, Boğazlıyan, Konya ayaklanmaları bastırılmaya çalışılırken, diğer yanda cephelerde savaş son hızla sürüyordu. Mustafa Kemal’in etrafında birleşen Türk milleti, bu kez Gazi Meclis’in yönetiminde milli mücadeleyi bağımsızlık ülküsüyle sürdürdü. Nihayetinde sayısız acıya gark olan, nice şehitler veren Türk milletinin topraklarının üzerine beklediği afitab doğdu,  Türk yurdunun aydınlık semalarına çöreklenen gafil, müstamir ve müstemleke seviciler bertaraf edilerek, Kurtuluş Savaşı kazanıldı ve yeni Türk devleti kuruldu.”

ÇOCUKLARIMIZA ARMAĞAN ETTİĞİ BÜYÜK GÜN
“Öte yandan 23 Nisan hem demokrasinin tecelligahı TBMM’nin kuruluş tarihidir hem de Büyük Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği büyük gündür. Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Dr. Fuat Umay Bey’in girişimleri ve Büyük Atatürk’ün himayelerinde 1927 yılından itibaren çocuk bayramı olarak kutlanan 23 Nisan, yetim çocuklarına gelir etme amacı da taşıyordu. 23 Nisan’da tüm halkın iştiraki açısından geniş kapsamlı programlar düzenlenmesi, Ankara Palas’ta “Çocuk Balosu” gerçekleştirilmesi, “Gürbüz Türk çocuğu” yarışmaları, 1929 yılında 23-30 Nisan haftasının “Çocuk Haftası” ilan edilmesi, 1932 yılında Çocuk Haftasında mektup ve telgraflara çocuk şefkat pulu bastırılması, Atatürk’ün 1933 yılında 23 Nisan sabahı çocukları Cumhurbaşkanlığı makamında kabul etmesi, kendi makamını çocuklara bırakması, 1933 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip’in kaleme aldığı Öğrenci Andı’nın 23 Nisan kutlamalarında okutulması ve dünyada ilk olan Türk çocuk bayramının günümüze kadar sirayet etmesi ve dünya çocukları ile kutlanması gurur vericidir.”

TÜM ÇOCUKLARI BAĞRINA BASIYORDU
“Çocukları geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığı olarak addeden Atatürk, çocukların eğitimine, yetiştirilmesine ayrı bir önem veriyordu. Himayesine aldığı manevi çocuklarını şefkat ve ilgiyle yetiştiriyor, onların eğitiminden, bakımına kadar her türlü ihtiyacı ile ilgileniyor, tüm çocukları bağrına basıyordu. Atatürk; Kurtuluş Savaşı sırasında dahi eğitimi ikinci plana atmamış, I. Maarif Kongresi’ni düzenlemişti. Öte yandan eğitimde birliği sağlayan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nu çıkarmış, Harf inkılabını gerçekleştirmiştir. Eğitimin milli olması gerektiğini her fırsatta vurgulayan Atatürk, genç Türkiye’nin ihtiyacı olan eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesine öncelik vermiştir. Bu vesileyle milli iradenin teminatı TBMM’nin açılışının 102’inci yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı gururla kutluyor; Ulu Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.


Haber: Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.