Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokması acısı nasıl geçer?

Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokması acısı nasıl geçer?
Şehirlerin temposundan ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyen insanlar, kendilerini bol yeşillikli doğal ortamlara atabiliyor. Yemyeşil ağaçların arasında veya bir göl kıyısında doğayla baş başa olmak insana her ne kadar huzur verse de....

Şehirlerin temposundan ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyen insanlar, kendilerini bol yeşillikli doğal ortamlara atabiliyor. Yemyeşil ağaçların arasında veya bir göl kıyısında doğayla baş başa olmak insana her ne kadar huzur verse de, bazen insanlar istenmeyen durumlarla karşı karşıya gelebiliyor. Örneğin, bir arı sokması bile yaşanan mutluluğa gölge düşürebiliyor. Bizde haberimizde, Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokması acısı nasıl geçer? Sorularının cevaplarını sizler için cevapladık.

ALERJİK REAKSİYON GÖSTERENLERİN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURMASI GEREKİR
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, arı sokması sanıldığı kadar basit bir olay değildir. Bazı insanlar arı sokmasına karşı alerjik reaksiyon gösterebilir ve bu reaksiyonlar nadiren de olsa ölümlere neden olabilir. Bazı insanlarda arı sokması vücudun farklı bölgelerinde şişliklere neden olabiliyor. Boğaz bölgesinde meydana gelen şişmelerde ise solunum yolları kapanabiliyor. Bu nedenle arı sokmasına karşı alerjisi olan insanların en kısa sürede, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

ÖNCEDEN ÖNLEM ALMAK
Eğer bir doğa yürüyüşüne, kampa veya pikniğe gidecekseniz, her ihtimali önceden düşünmeniz gerekir. Gününüzün mahvolmaması için, yanına alacağınız birkaç küçük ilaç sizi büyük acılardan kurtarabilir. Örneğin, kendinizi doğaya salmadan önce yanınıza; Sistral Krem, Antihistemanik Alerji Kremi veya Laviset Tablet Antihistemanik Alerji Hapı alabilirsiniz. Bu ilaçlar, arı sokmasının ardından oluşacak etkileri azaltabilir veya tam anlamıyla kesebilir. Amonyak da arı sokmasına karşı etkili bir çözümdür. Dağ başında amonyağı nereden bulalım diyebilirsiniz. Bunun için tiksindirici ama etkili bir çözüm yolu var. Her ne kadar kulağa iğrenç gelse de, insan idrarında amonyak bulunur ve idrar arının soktuğu bölgeye uygulandığında görülebilecek etkileri azaltır.

ARI SOKMASI SONRASINDA NELER YAPILIR?
Eğer yanınızda önceden hazırladığınız ilaçlar yoksa ve arının soktuğu bölgeye idrarınızı yapmak istemiyorsanız şu yöntemleri de deneyebilirsiniz. Arının soktuğu yeri soğuk su ve sabun ile yıkayabilirsiniz. Sabun arının zehrini temizlemeye yardımcı olurken, soğuk su ise rahatlamanızı sağlayacaktır. Eğer yanınızda bir buz kovası var ise veya herhangi bir şekilde buza ulaşma imkanınız var ise bölgeye uygulanacak buz kompresi şişkinliği indirecektir. Buzu doğrudan bölgeye temas ettirmek yanmaya dolayısıyla daha fazla acıya neden olabilir. Bu nedenle buzu bir beze veya havluya sararak uygulamak daha doğru olacaktır. Buzu ortalama 20 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır. Eğer kolunuzdan veya bacağınızdan sokulduysanız, uzuvlarınızı yukarıda bir yerlerde tutmak şişliği ve acıyı azaltacaktır. Tüm bu uygulamalara rağmen şişlik giderek artıyorsa bir doktora görünmeniz gerekebilir.

ARI SOKMASINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Arı sokmasının ardından yapılacak olanları anlattık peki bu acıyı hiç yaşamamak için neler yapılabilir? Arı sokmasını önceden engellemek çok daha kolay. Hemen hemen her evde bulunan sirke ile bu işi halledebiliriz. Arılar sirke kokusundan hoşlanmazlar ve sirke kokusu aldığı kişilere ve yiyeceklere yaklaşmazlar. Eğer sizde arı sokmasından korunmak istiyorsanız, sirkeyi belli miktarda sulandırarak, vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine püskürtebilirsiniz. Böylece arılar yanınıza yaklaşmayacaktır. Tabi sirkenin dozunu kaçırmamakta fayda var yoksa çevrenizdeki insanlarda tıpkı arılar gibi size yaklaşmayabilir.

Haber Merkezi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.