Ağırtaş; “Hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgi”

Ağırtaş; “Hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgi”
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, ‘1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ağırtaş Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını, “Hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgi üzerinde görev yapanların haftası” olarak tanımladı.

“EN UÇ NOKTADAKİ KÖYLERE KADAR UZANAN ÇOK BÜYÜK BİR HİZMET”
Kırıkkale’de 2020 yılı içerisinde 37 bin 195 hastaya acil sağlık hizmeti sunulduğunu belirten Ağırtaş yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi; “Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş 1-7 Aralık tarihleri “112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası” yani hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgi üzerinde görev yapanların haftası olarak kutlanmaktadır. Acil Sağlık Hizmetleri, yurt genelinde şehir merkezlerinden, en uç noktalardaki köylere kadar uzanan çok büyük bir hizmettir.”

“2020 YILINDA 37 BİN 195 HASTAYA ACİL SAĞLIK HİZMETİ SUNULDU”
“Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı; acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan herkese, günün 24 saatinde, ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak, hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yapmak ve ihtiyaç halinde en uygun sağlık merkezine ulaştırmaktır. İlimizde Acil Sağlık Hizmeti 112’de görevli 298 personel, 84 UMKE Gönüllüsü, 35 Acil Yardım Ambulansı ve 17 adet 112 Acil Yardım İstasyonu ile hizmet sunulmaktadır. Kırıkkale’de 2019 yılında 28 bin 559 hasta ve yaralıya 112 Acil Sağlık Hizmeti sunulmuşken, 2020 yılı Kasım ayı sonu itibariyle bu sayı 37 bin 195’i bulmuştur. İl genelinde acil çağrılara ulaşma süremiz ise ortalama 7 (yedi) dakikadır.”

“ACİL ÇAĞRILARA ULAŞIM 10 DAKİKA SÜRÜYOR”
“Ülkemizde Acil Sağlık Hizmeti 112’de görevli 34 bin 411 personel, 11 bin 993 UMKE Gönüllüsü, 2 bin 829 adet 112 Acil Yardım İstasyonu ve 5 bin 475 Ambulans ile sunulmaktadır. 112 Acil Sağlık Hizmetleri; 2002 yılında 382 bin 907 hasta ve yaralıya hizmet sunmuşken, bu sayı 2019 yılında Eylül ayı itibariyle 4 milyon 287 bin 421’e ulaşmıştır. Acil çağrılara, kentlerde ilk 10 dakikada, kırsal alanda ise ilk 30 dakikada ulaşma oranı % 90’ın üzerine çıkarılmıştır.”

“VATANDAŞLARIMIZIN DAHA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR”
“Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde, hasta ve yaralılara her türlü coğrafi ve iklim şartlarında en kısa sürede ulaşabilmek amacıyla özel olarak dizayn edilmiş tam donanımlı acil yardım ambulanslarına ek olarak hava ambulansları (uçak ve helikopter), deniz ambulansları, palet takılabilen ambulanslar, 4 yaralı taşıyan ambulanslar, yoğun bakım ve obez ambulansları ile motosiklet ambulansları da hizmet vermektedir. 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin etkin ve en kısa sürede verilebilmesi için vatandaşlarımızın daha duyarlı olması gerekmektedir.” 

“HERKES BİR GÜN 112 ACİL ÇAĞRI HATTINA İHTİYAÇ DUYABİLİR”
“112’yi arayan kişilerin, hasta/yaralının konumuna dair adres bilgilerini doğru vermesi, Trafikteki diğer sürücülerin, ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde, ambulansların geçiş önceliğine riayet ederek ambulansa yol vermesi vakaya ulaşım süresinin kısaltılması açısından hayati derecede önemlidir. Ayrıca 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından gereksiz yere meşgul edilmesi, zaman ve işgücü kaybına yol açmakta, daha da önemlisi gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve yaralılara ulaşmayı geciktirmektedir. 112 Acil Çağrı Hattının kullanılması konusunda, 7’den 70’e Acil Kültürü’nün oluşması sistemimizin en temel ihtiyacıdır. Unutmayalım ki, herkes bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyaç duyabilecektir.”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.