‘5 Mayıs Dünya Astım Günü’

‘5 Mayıs Dünya Astım Günü’
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ‘5 Mayıs Dünya Astım Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İl Sağlık Müdürlüğü, dünya genelinde her geçen gün daha sık görülen astım hastalığına farkındalık oluşturmak amacı ile bir mesaj yayımladı. Astım hastalığının ne olduğundan, bu hastalıktan korunmak için neler yapmamız gerektiğine kadar her şeye yer veren İl Sağlık Müdürlüğü yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

ASTIM NEDİR?
“Astım hava yollarının sıkıntıları ile seyreden kronik bir hastalıktır. Temel yakınmalar; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste tıkanma hissidir. Belirtiler genellikle astımı tetikleyen faktörler ile karşılaşma sonucunda ortaya çıkar.”

ASTIM OLDUĞUMUZU  NASIL ANLARIZ?
“Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi astım belirtileridir. Ancak kısa süreli ve tekrarlamayan bu belirtiler içinde astım tanısı koymak çok da doğru değildir. Bu belirtilerin kronik olarak gözlenmesi ve uzun süreler hastalık belirtisi olmadan normal sağlıklı günlerin de olması genellikle astım hastalığı için tanı koydurucudur. Özellikle bazı allerjenler (ev tozu akarları, mantar sporları, hamam böceği, ev hayvanları, polenler vs.) ile tetiklenen ve astım ilaçları ile düzelen durum varsa bu astım tanısını daha da güçlendirmektedir.”

TEDAVİNİN AMACI
“Astım tedavisinde amaç; düzenli tedavi ve önlemlerle astıma bağlı yakınmaları ortadan kaldırmak, sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmenin yollarını açmaktır. Astım kronik bir hastalık olduğu için bu sorunların aşılması ancak iyi bir hekim ve hasta işbirliği ile sağlanabilir. Hastanın/ailenin eğitimi ve hekim ile iyi işbirliği kurulması astım kontrolünün sağlanmasının en önemli basamağıdır. Bu sayede astım daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Astımlı hastaların daha kolay bir yaşam sürmesi için toplumumuza ve yönetimlere de büyük görevler düşmektedir. Dumansız hava sahası projesi bu konuda atılmış en önemli adımlardan biridir.” 

ASTIM HASTALARINA ALTIN ÖĞÜTLER!
“Doktor kontrolünde olun  
Sigara kesinlikle içmeyin  
Aşırı parfüm kullanmayın  
Grip aşısını her yıl olmayı unutmayın 
Astıma eşlik eden hastalığınız varsa mutlaka tedavi ve kontrol altında olun 
Risk faktörleriniz varsa onlarla mücadele etmeyi unutmayın 
Hastalandığınız zaman tedavi olmayı geciktirmeyin 
Doktorunuzca verilen astım ilaçlarınızı önerildiği doz ve sürelerde kullanın 
Hışıltılı solunum oluyor ve kendinizi iyi hissediyor bile olsanız mutlaka doktorunuza muayene olun 
Astım ilaçlarını kullanmanız durumunda hastalığınızı rahatlar rahatlamaz asla ilaç kullanımınızı yarıda bırakmayın ve doktorunuza danışın. 
Yetersiz tedavi astımınızın ağır astım haline dönmesinde önemli olduğunu unutmayın. 
Astım hasta eğitimi veren etkinliklere, toplantılara katılın.

Sonuç olarak astım kontrol altına alınarak, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doktor kontrolünde olmak üzere tedavi ve kontrol edici ilaçlarınızı kullanırsanız normal bir yaşama sahip olabilirsiniz. Astım hastalarına şunu diyoruz; astımlı hasta olmaktan değil tedavi olmamaktan kork!”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.