428 bin dekar arazide süne tespit edildi

428 bin dekar arazide süne tespit edildi
Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, tespit edilen 428 bin dekar araziden sadece 70 bin dekarı yakının ilaçlanabildiğini söyledi.

Kırıkkale genelinde süne ile mücadelede önemli çalışmalar yapılmasına rağmen istenilen sonucun yakalanılamadığını, bunda da arazisini ilaçlatmak istemeyen çiftçinin ve hava şartlarının etkili olduğunu belirten Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, tespit edilen 428 bin dekar araziden sadece 70 bin dekarı yakının ilaçlanabildiğini söyledi. 

300 ÇİFTÇİ İLAÇLAMA YAPTIRDI

Hububat başaklarındaki öz suyu emerek, tahılın yemlik olarak dahi kullanılmasını engelleyen böcek olan Süne ile mücadele kapsamında Kırıkkale il genelinde çalışmalar sürdürülüyor. Hava şartları ve çiftçilerin arazisine girilmesine izin vermemesi nedeniyle zaman zaman sekteye uğrayan mücadele kapsamında bu zamana kadar Kırıkkale genelinde 428 bin dekar arazide ilaçlama yapılması gerektiği kararlaştırıldı. Tespit edilen hububat ekili arazilerden bu zamana kadar 70 bin dekar yakını ilaçlanırken, 300 çiftçinin ilaçlamayı yaptırdığı bildirildi. 

FİYATINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Vatandaşların süne ile mücadeleye temkinli yaklaştığını, ilaçlama yaptırmadığını söyleyen Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, Kırıkkale’de ekili olan hububat arazilerinin büyük bölümünün süne tehdidinde olduğunu vurguladı. Bu durum devam etmesi durumunda bu yılki ürünlerin büyük bölümünün süneli olacağını, bunun da fiyatını olumsuz etkileyeceğini belirten Başkan Sümer “l Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün tespitlerine göre Kırıkkale genelinde 931 bin dekar arazinin 550 bin dekar buğday ve diğer bölümü ise arpa ekili durumda. 931 bin dekardan 428 bin dekarında süne ile mücadele yapılması kararlaştırıldı ve 70 bin dekarı ilaçlandı. Süne ile mücadelede çiftçilerimizin kendi menfaatleri icabı ilaçlamaya destek olması gerekiyor” diye konuştu.

İSTEDİĞİMİZ FİYATA SATAMAYIZ

Süne ile mücadelede Borsa olarak kendilerinin de her türlü fedakârlığı yaptıklarını ve bu konuda desteklerinin devam edeceğini dile getiren Başkan Sümer “Sünenin zarar verdiği buğdaydan hiçbir ürün olmaz. Sünenin verdiği zarar 10 katsa, bizim tarlaya vereceğimiz zarar yüzde 5’leri geçmez. Çiftçilerimiz raporlar çıktıktan sonra mutlaka ilaçlamayı yapsınlar. İlaçlamazsak buğdaylarımızın özü olmaz ve buğdaylarımızı istediğimiz fiyata satamayız. ‘Tarla çiğnendi, buğday ezildi’ demesinler. Çünkü sünenin vereceği zarar daha tehlikeli olur. Bin 350 TL’ye satacağımız buğdayı bin TL’ye satarız. Belki yemliğe bile satamayız. Bunun için duyarlı olalım. Süne ile mücadeleye sıcak yaklaşmamak hem kendi ekonomimize, hem de ülke ekonomimize vurulan büyük bir darbedir” dedi.

 

Kaynak: İl Gazetesi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.