3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda, yürüyüş aktivitesinin birçok hastalığın önüne geçtiği belirtildi.

OKSİJENİ KULLANMA KAPASİTESİ ARTAR 
5-17 yaş grubu için yürüyüşün çok önemli olduğunu, bu yaş gruplarında günlük yapılacak olan 60 dakikalık egzersizin kardioyasküler hastalıkların, diyabet ve obezitenin önüne geçtiğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.”

YETİŞKİNLERDE 30, GENÇLERDE 60 DAKİKA FİZİKSEL AKTİVİTE
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.

KALP ATIŞINDA KÜÇÜK ARTIŞLARA NEDEN OLUR
Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.

YÜRÜYÜŞÜ GÜNLÜK AKTİVİTELERİNİZ İÇERİSİNE KOLAYCA YERLEŞTİREBİLİRSİNİZ
Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir veya iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. “Dünya Yürüyüş Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmakta iken bu yıl COVID 19 nedeni ile geniş katılımlı etkinlikler planlanmamıştır.  Ancak Uluslararası "Herkes için Spor Federasyonu" tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında COVİD 19’un getirdiği küresel salgının toplumu, fiziksel aktivite/spor camiası ve sağlık sistemlerimizi dünya çapında etkilemesine rağmen bu salgını yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin dünyayı birleştirme gücünden hareketle “Küresel Harekete Katıl” çağrısı yapmaktadır. Düzenli yürüyüş yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirmesinde yararı olduğu bilinmekte olup topluluk halinde olmadan, maske ve sosyal mesafeye uygun şekilde vatandaşların yürüyüş yapmaları sağlıkları açısından faydalı olacaktır.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.