Kırıkkale’de verem eğitimi toplantısı düzenlendi

Kırıkkale’de verem eğitimi toplantısı düzenlendi
 Muhabir
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu yıl 77’incisi gerçekleştirilen Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftasına ait çalışmalar, Yüksek İhtisas Hastanesinde geniş katılımla düzenlenen program ile son buldu.

HAFTA BOYUNCA ETKİNLİKLER

Hafta boyunca sağlık personelimiz tarafından kamu kurum ve kuruluşlarda Verem hakkında görevlilere bilgiler verildi. Ayrıca kurs ve okullarda Verem eğitimleri düzenlenirken, Kırıkkale’deki alışveriş merkezlerinde vatandaşlara yönelik stant açılarak, bilgiler verilerek broşür dağıtıldı. Yüksek İhtisas Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Yeni, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Hafçı, Hastane Başhekimi Opr. Dr. Yusuf Albayrak, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Dursun Göger, sağlık personeli, öğrenci, öğretmen ve veliler katıldı.


ÜCRETSİZ TARAMA İMKANI

Programda katılımcılara Verem hastalığının bulaş yolları, tanısı ve tedavisi, dünyada ve ülkemizdeki durumu, doğrudan gözetimli tedavi, korunma yolları, konularında slayt eşliğinde konferans veren İl Verem Koordinatörü Dr. Hilal Turhan, ülkemizde etkin bir şekilde yürütülen ‘Veremsiz Bir Türkiye’ adılı kontrol programı hakkında bilgiler verdi. Etkin ilaç tedavisi ile bulaştırıcılığın azaldığına dikkat çeken Dr. Hilal Turhan, Verem Savaş Dispanserinde verem hastalarının tedavilerinin ve temaslı kişilerin taramalarının ücretsiz yapıldığını ifade etti.

100 BİNDE 14 KİŞİDE GÖRÜLÜYOR

Konu hakkında Dr. Hilal Turhan “Verem hastalığı ölümcül ama tedavisi olan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Teşkilatı Küresel Tüberküloz Raporu’nda ülkemizde tüberküloz görülme sıklığı 100 binde 14 kişi olarak belirtilmiştir. Verem hastaları altı ay düzenli ilaç tedavisi alarak iyileşmektedir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Hastalarımızın tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Sağlık Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde; tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlük yaşayan tüberküloz hastalarına aylık nakdi sosyal yardım yapılmaktadır” diye konuştu.

YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası boyunca Kırıkkale genelindeki tüm Toplum Sağlığı Merkezi personellerince vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıtımı yapılırken, il ve ilçelerde açılan stantlarda halka yönelik bilgiler verildi. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarda görevli personeller ile başta idareci, öğretmen ve öğrenciler olmak üzere okullardaki ve Halk Eğitim Merkezlerindeki kadın kursiyerler ve görevlilere Verem hastalığı hakkında bilgiler verilerek, Verem Savaş Dispanserinin tanıtımı gerçekleştirildi. Program İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak çalışmalarıyla düzenlenen Verem konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarındaki yarışmalarında başarı elde ederek dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.