Kasko Sigortasına Dair Bilinmesi Gerekenler

Kasko Sigortasına Dair Bilinmesi Gerekenler
 Haber Merkezi
Trafikte güvenli bir şekilde yolculuk yapmak her açıdan önemli konudur. Özellikle kaza gibi risklere karşı güvende olmak için araç sürerken dikkatli olmak gerekir.

Bununla birlikte yaşanan kaza durumlarına karşı da maddi hasarlara karşı hazırlıklı olmak mühim. Zira olası trafik kazası veya hasarlar yüksek maliyetleri de beraberinde getirir. Kasko sigortası hizmetleri bu tür durumlar için en güvenli seçeneklerden birisi. Yüksek maliyetlere karşı kapsamlı bir güvence sunan bu ürünler araçları birçok açıdan koruma altına alıyor. Bu sigorta türü hakkında bilgi almak isteyenler için tüm detaylar yazımızda.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortası araçların karşılaşabileceği hasar ve kaza gibi durumları maddi açıdan güvence altına alan bir hizmettir. Bu tür poliçelerde araçların karşılaşabileceği kaza, hırsızlık, çarpma ve doğal afetler gibi maddi kayba neden olabilecek birçok unsur teminat altına alınır. Ayrıca sigortalının üçüncü şahıslara verebileceği hasarlar da poliçeler de yer alabilir. Kasko zorunlu bir sigorta türü değildir. Ancak kapsamlı bir güvence sunan bu sigorta hizmetini trafikte seyreden her araç için yaptırılması tavsiye edilir.

Kasko Neleri Kapsar?

Kasko sigortası teminatları genellikle şekillendirilebilir. Yani sürücüler ihtiyaç duyduğum teminatlarla bir kasko poliçesi hazırlatma imkanına sahiptir. Anca her sigorta poliçesinde olduğu gibi kasko poliçelerinin de temel teminatları mevcut. Bu teminatlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İki aracın çarpışması durumunda oluşan hasarlar
  • Aracın herhangi bir nesneye çarpması durumunda oluşan hasarlar
  • Aracın devrilmesi veya yuvarlanması
  • Yangın, sel ve çığ gibi doğal afetler
  • Sigortalının üçüncü kişilere verdiği maddi hasarlar
  • Aracın çalınması

Yukarıda sıralanan temel teminatlar ek olarak birçok farklı güvence kasko sigortalarında görülebilir. Onarım hizmetleri, ikame araç, aksesuar desteği ve servis indirimi gibi seçenekleri kapsamlı hizmet sunan kasko sigortası poliçelerinde görmek mümkündür.

Kasko Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta şirketleri kasko ücretlerini sunarken hem araçla hem de sürücüyle alakalı birçok unsuru göz önünde bulundurur. Kasko sigortası fiyatlarını etkileyen unsurları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Araç türü ve modeli
  • Aracın teknik özellikleri
  • Aracın plaka ili
  • İkamet edilen il
  • Araç sahibinin sürücü geçmişi
  • Kasko değer listesi

Kasko Değer Listesi Nedir?

Kasko değer listesi, sigorta şirketlerinin kasko fiyatlarını hesaplarken kullandığı bir listedir. Sigorta şirketleri Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından her ay yayınlanan bu liste ile araç değerlerini yansıtır. Sıfır veya ikinci el araçların marka, model, motor hacmi, üretim yılı gibi faktörler listenin belirlenmesinde etkilidir. Her ay düzenli olarak yayınlanan bu liste motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır.

Kasko sigortası yaptırmadan önce yukarıdaki bilgilerin göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak poliçelerde yer alan muafiyet şartlarının da dikkatli bir biçimde incelenmesi gerekli. Zira genellikle kasko poliçelerinde belirtilen teminatlardan yararlanabilmek için şartlar karşılanmalıdır. Aksi takdirde güvence temin etmekte pürüzler yaşanabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.