İnternetten satılan ürünlere 'gizli' denetim!

İnternetten satılan ürünlere 'gizli' denetim!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internetten satılan ürünleri denetlemek için yeni uygulamanın devreye gireceğini açıkladı. Yeni uygulamayla, kamu kuruluşlarının 'gizli satın alma' yoluyla numune elde ederek, test veya muayene yapabileceğini bildirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internet yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin denetimine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"DENETLEME ÖNEMLİ HALE GELDİ"

Yaygınlaşan elektronik ticaretin, ürün güvenliği açısından çeşitli risk unsurları da içerdiğine işaret eden Bolat, bu sebeple fiziki piyasalarda olduğu kadar elektronik piyasalarda da ürün güvenliğine yönelik kuralların uygulanmasını sağlamanın ve bunlara uygunluğu denetlemenin giderek önemli hale geldiğini söyledi.

omer-bolat-f9c3-cover.jpg

"GİZLİ SATIN ALMA YAPILACAK"

Bolat, Bakanlığa ulaşan şikayet ve görüşlerin değerlendirilmesi sonrasında taslağı Cumhurbaşkanlığına iletmeyi planladıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Yönetmelik taslağına göre, denetim yapan kuruluşlar, uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerden 'gizli satın alma' yoluyla numune elde ederek, test veya muayene yapabilecek, iktisadi işletmecilerden gerekli gördüğü bilgi, belge ve kayıtları isteyebilecek. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle farklı idarelerin uygulamalarında yeknesaklık sağlanacak, uygulamalar iyileştirilerek e-ticarete konu ürünlerin daha etkin denetimi sağlanacak." ifadelerini kullandı.

e-ticarete-baslayacaklar-icin-oneri-vvws-cover.jpg

"E-TİCARETTE ÜRÜN GÜVENLİĞİ PROJESİ DE HAYATA GEÇECEK"

Teknolojik gelişmelere uygun şekilde denetim sistemini güncelleyip ileriye götüreceklerini belirten Bolat, "Neredeyse her gün karşılaştığımız yeni teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın hayatımıza giderek daha fazla girmesi, diğer alanları olduğu gibi ürün güvenliği alanını da etkilemektedir. Bakanlığımız Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek Avrupa Birliği finansmanlı 'e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi' de kısa süre içinde hayata geçecektir. Söz konusu proje, tüm yetkili kuruluşların elektronik ortamda satılan ürünlere ilişkin yürüttükleri piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesine katkı sağlayacak. Yine proje kapsamında, e-ticarete konu ürünlerin denetimini mümkün kılan, yapay zeka desteği ile internette satılan güvensiz ürünlerin tespitini sağlayacak bir yazılım geliştirilerek, etkin denetim sistemi kurulması öngörülmektedir." dedi.

e-ticaret-1525090.jpg

“YAPTIRIM UYGULANACAK"

Bolat, denetimlerde e-ticaret üzerinden satışı fazla olan ürünlerin ön plana çıkacağına işaret ederek, yetkili kuruluşların denetimlerde, çocuklar gibi hassas tüketici gruplarına yönelik ürünleri, vatandaş şikayetlerini ve önceki denetim sonuçlarını dikkate aldığını bildirdi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraflara, gereken müeyyideler ve idari yaptırımların uygulanacağını belirten Bolat, "Bunlar, ürünün tanıtım ve satışının internet veya medya hizmet sağlayıcı kuruluş üzerinden yapılması halinde söz konusu içeriğe erişimin engellenmesi, ürünün tanıtım ve satışının durdurulması, idari para cezalarının yanı sıra ürünleri piyasadan çekme ve geri çağırma gibi etkili yaptırımlardır." Diye belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.