Yılmaz: Çiftçiler ilkbahar yağışlarıyla nefes aldı

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz kırıkkale’de olan olağanüstü kuraklık tehlikesini hakkında bilgileri ve beklentilerini dile getirdi.

BUĞDAYDA DEKARA 300, ARPADA İSE 350 
"Bundan sonra herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması halinde buğdayda dekara 300, arpada ise 350 kilogram civarında verim bekliyoruz. 300 bin ton üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz"
Meteorolojik verilere göre Eylül 2022 ile Şubat 2023 arasındaki periyodu "olağanüstü kurak" geçiren Kırıkkale'de hububat eken çiftçiler, ilkbahar yağışlarıyla umutlandı.Kuraklık periyodunu mart ve nisandaki yağışlarla geride bırakan Kırıkkale'de, hububat çiftçisinin yüzü güldü.

1 MİLYON 100 BİN DEKARDA BUĞDAY, 600 BİN DEKARDA ARPA
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz,Kırıkkale'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarda buğday, 600 bin dekarda arpa ekildiğini söyledi.
Ekinlerin çıktığı ve çimlendiği dönem olan ekim, kasım ve aralıkta bölgede ciddi kuraklık yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, kuraklığın ocak ve şubatta had safhaya ulaştığını dile getirdi.
Yılmaz, yetersiz yağış nedeniyle hem çimlenmenin hem de kardeşlenmenin gecikmesini düşünerek ekiplerin sahada ürün çıkışlarını izlemeye aldığını dile getirerek, "Mart ve nisandaki yağışlarla çiftçilerimizin de meteorolojik verileri göz önünde bulundurarak gübreleme ve ilaçlama yapmasıyla hububat ekili alanlardaki gelişmelerin normal yönde devam ettiğini tespit ettik." dedi.

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYE NEFES ALDIRDI
Yılmaz, ilkbahar yağışlarının çiftçiye nefes aldırdığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bundan sonra herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması halinde buğdayda dekara 300, arpada ise 350 kilogram civarında verim bekliyoruz. 300 bin ton üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz. Özellikle mart ve nisan ayındaki yağışlar hububatı olumlu yönde etkiledi. Mayısta da uzun yıllar ortalamasında yağış alırsak kuraklık riskiyle karşılaşmayacağız."dedi

Kaynak:AA


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.