Yılda 22 milyon metreküp su tüketiyoruz 

Yılda 22 milyon metreküp su tüketiyoruz 
Kırıkkale, son günlerde aldığı sağanak yağışlarla birlikte yaz mevsimine merhaba dedi.  Sağanak yağmurdan barajlar da bir nebze de olsun nasibini aldı. Hiç yağış olmayacağ

YAĞIŞLARDAN NASİBİNİ ALAN BARAJLARDA, TÜKETİM AMAÇLI 5 YIL YETECEK SU BULUNUYOR!

KİŞİ BAŞI YILLIK 78 TON SU TÜKETİYORUZ
Bu yıl bereketli bir kış mevsimi yaşayan Kırıkkale, ani sıcaklıkların başlamasıyla bahar gelmeden yaz ayıyla buluştu. Termometrelerin zaman zaman bir yukarı bir aşağı doğru gösterdiği derecelere karşın, son günlerde sağanak yağışların olması da barajlardaki doluluk oranlarının seviyelerini yükseltti. Kızılırmak nehri güzergahında bulunan Kırıkkale’de ayrıca diğer yıllara göre su tüketimi de artış gösterdi. 280 bin nüfuslu Kırıkkale’de yıllık toplamda 22 milyon metreküp su tüketimi yapılıyor.

SAATTE 9 LİTRE SU HARCIYORUZ
Yılda 22 milyon su tüketiminin yapıldığı Kırıkkale’de terim anlamında tonaja çevrildiğinde ise 22 milyar ton olarak karşımıza çıkabiliyor. 22 milyar tonun 280 bin olan nüfusa bölümü ise ortaya kişi başı yıllık 78 ton su kullandığımız sonucunu çıkarıyor. Daha da detaya inecek olursak,  bu hesaba göre kişi başı ayda 6 buçuk ton, günde 216 litre, saatte ise 9 litre su harcıyoruz. 


KAPULUKAYA’NIN ORANI YÜZDE 80
Kırıkkale’ye içme ve kullanma suyu sağlayan ve Kızılırmak nehri üzerinde yer alan Kapulukaya Barajında doluluk oranı; yüzde 80 seviyelerinde. Ankara il sınırları içerinde yer alan ancak Kırıkkale’de yaklaşık 55 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayan Kesikköprü Barajı doluluk oranı da yüzde 96. Sulama barajı olan Sulakyurt Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 58. Bu yıl yıl sulama sezonunda sulama yapılabilecek.


VAHŞİ SULAMA YÖNTEMLERİNDEN VAZGEÇİN 
Sulama göletleri olan ve 2021 yılında kuraklıktan dolayı sulama yapılamayan Keskin Ceritmüminli ve Hasandede Göletlerinin su seviyeleri yeterli yüksekliğe ulaştı.  Balışeyh Akçakavak Göletinde ve Yahşihan Mahmutlar Şarklısı Göletinde yeterli su mevcut olup, 2022 yılında sulama yapılabilecek. Sulama sezonunun sıkıntısız bir şekilde atlatılabilmesi için çiftçilere uyarı yapan uzmanlar, vahşi sulama yöntemlerini tercih etmemesi, damlama veya yağmurlama sistemlerini kullanmalarını tavsiye etti. 

Haber: Ahmet Gökdemir 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.