Varlı: “Her mahalleye ekipman konteyneri kurulmalı”

Varlı: “Her mahalleye ekipman konteyneri kurulmalı”
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, olabilecek bir deprem öncesi gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

ÖNLEMLERİMİZİ ŞİMDİDEN ALMALIYIZ
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı yaşanan deprem felaketi ile ilgili değerlendirmelerini paylaşmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi. Kırıkkale’de yaşanabilecek her hangi bir afet için önceden alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaşan Varlı tüm mahallelerdeki parklara ihtiyaç alanları, belirlenecek noktalara konteyner kentler yapılması önerisinde bulundu.

DEPREM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRÜR
Varlı, beraberinde Yönetim Kurulu üyesi Hakan Şahin ve Meclis Başkan Yardımcısı R.Cihat Mencet ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yaşanan süreci değerlendirip Kırıkkale’de yaşanabilecek olası bir afet öncesi alınması gereken önlemler konusunda önerilerde bulundu. 6 Şubat’ta tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Başkan Varlı, “Zor ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Depremin öldürmediğini binaların öldürdüğünü bir kez daha gördük” diye konuştu.

ÇOK MESAFE KAYDEDEMEDİK!
Ülke coğrafyamızın bir deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Başkan Varlı “Maalesef depremlerle yaşamayı öğrenmek durumundayız. Defalarca bu depremleri yaşamamıza rağmen çok mesafe kaydettiğimizi söyleyemeyiz. Özellikle 1999 Marmara depreminden sonra bunun bir milat olacağı, artık şehirlerimizin ve yerleşim yerlerimizin artık yapılaşma noktasında farklı bir noktaya gideceğimizi düşünmüştük. Haksızlık yapmak istemiyorum, elbette o depremden sonra yeni bina stoklarımızda 2000 yılından sonra yapılan binalarımızda hem deprem yönetmeliğinin değişmesi, hem malzeme ve yapı teknolojisinin gelişmesiyle depreme daha dayanıklı binalarımız oldu. Ama beklenti bu oranın çok daha fazla olmasıydı. Yaşadığımız depremlerde az olmakla beraber yeni binaların da yıkıldığını gördük” ifadesini kullandı.

BÖLGEYE YARDIMLAR GÖNDERİLDİ 
6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında devlet, millet el ele verdiğini ve deprem bölgesine müthiş derecede yardımlarda bulunduğuna işaret eden TSO Başkanı Varlı “Bizde TOBB öncülüğünde depremin yaşanmasının akabinde hızla deprem bölgelerine elimizden geldiğince yardımlarda bulunduk. TOBB organizasyonunda 15 Şubat tarihi itibariyle 3 bin 312 TIR ve 553 kamyon yardım malzemesi, 41 TIR çadır, 777 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve vinç deprem bölgesine ulaştırıldı. Bizlerde taşra teşkilatları olarak TOBB aracılığıyla yaptığımız yardımların haricinde yardımlarımız oldu. Büyük bir coğrafyada büyük bir yıkım yaşadık. Ama çok şükür bu elzem malzemelerin araziye intikal etmesi noktasında ilk haftada müthiş bir yardımlaşma örneği sergilendi. Devletimizin müthiş bir gayreti oldu. Gönül ister ki bu manzaraları bir daha yaşamayalım. Ama bir deprem coğrafyasındayız, bununla birlikte yaşamayı öğrenmek durumundayız” sözlerine yer verdi.

ÇOK DAHA İYİ OLMAMIZ LAZIM
Kamu ve özel binaların depremlere dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Varlı “Marmara depreminden önce yapılan binalarımız çok büyük bir oranda depreme dayanıklılık noktasında zafiyet göstereceğini düşünüyorum. 2000 yılında sonra yapılan binaların ona nispeten daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama çok daha iyi olmamız lazım. Bina stokumuzu biran önce mevcut yönetmeliklere göre yenilememiz lazım. Benim öngörüme göre yapı stokumuzun yüzde 65’i, 2 bin yılı öncesi binalarla dolu. Geriye kalan yüzde 35’lik bölümü yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar oluşturuyor. Bu yapı stokumuzun günümüz şartlarına göre yenilenmesi gerekiyor. Deprem yarında olabilir, 3 yıl sonra da olabilir. Önlemimizi şimdiden almalıyız” diye konuştu.

İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK 
Olası bir afet konusunda önceden alınması gereken önlemler konusunda önerilerde bulunan Varlı, “Bu saatten sonra ne yapmalıyız bunun üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Yerel yöneticilerimize ve idarecilerimize bizim 2 önerimiz var. Bu sadece Kırıkkale’yi değil tüm ülkemizi ilgilendiren bir konu. Örneğin bizim şehrimizde parklar var. İvedilikle bu parklarımıza deprem anında veya herhangi bir afet anında kullanılmak üzere parklarımıza bulundukları bölgeye yetecek şekilde WC ve banyo ihtiyacını karşılayacak duşlar yapmalıyız. Deprem bölgesinde yaptığımız incelemelerde bunun öncelikli bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Afet sonrası yaşanması muhtemel salgınları önüne geçebilmek için de bu durum çok önemli. Ayrıca parklarımıza arama kurtarma malzemelerinin bulunacağı bir depo. Bu depomuzda kırıcı, kesici, delici aletler, jeneratör, kazma, kürek malzemeler konulmalı. Deponun üzerine güneş enerjisi paneli yerleştirilmeli. Bunlar sadece her hangi bir afet anında kullanılmak üzere yapılmalı”.

KONTEYNER KENT KENDİSİNİ AMORTİ EDECEK
Diğer önerisinin şehirlerin belirlenecek noktalarına her hangi bir afet anında ilk etapta ihtiyaçları karşılayabilecek konteyner kentlerin kurulması gerektiğini belirten Başkan Varlı “Örneğin Kırıkkale’yi baz alalım, merkez nüfusu 210 bin diyelim. 5 bin konteyner kenti kuralım. Bu konteyner kentimizi aynı zamanda bir güneş enerjisi tarlasına dönüştürelim. Normal zamanda buradan güneş enerjisinden elektrik üretelim ve şebekeye verilim. Bu geliriyle birlikte o konteyner kent kendisini amorti edecektir.” 

HER ŞEYİ ÇOK CİDDİ ETKİLEYECEK
“Altyapısı yapılmalı, su depoları yerleştirilmeli. Bu konteyner kentimiz sadece herhangi bir afet anında kullanıma açılmalı. Diğer zamanlarda muhafaza edilmeli. Nüfus yoğunluklarına göre bu Türkiye’nin tamamında uygulanabilir. Deprem anında bir haftalık yaşanan panik ortadan kalkmış olur. Kalıcı konutlar yapılana kadar insanlarımız buralarda barınabilir” dedi. Ayrıca sanayileşme konusunda bir çağrıda bulunan TSO Başkanı Varlı “Biliyorsunuz ülkemizin sanayilerimizin yerleşkelerinin büyük bölümü Marmara bölgesinde. Biran önce üretimin ve yatırımın bütün Anadolu’ya dağılması lazım. Az riskli bölgelere sanayi kuruluşlarımızın dağılması gerekiyor. Çünkü Marmara da yaşanabilecek bir afet bizim ekonomimizi de, sosyal hayatımızı da her şeyi çok ciddi etkileyecektir” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir 

 

 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.