Türkyılmaz: “Klasik başkanlık yapmayacağım”

Türkyılmaz: “Klasik başkanlık yapmayacağım”
2014’de seçimi kaybettiğinde ertesi gün seçim varmış gibi çalışmaya başladı. ‘Heryerdeyiz gönüllerdeyiz’ sloganı ile yola çıktı. 4 bin 200 ev gezdi. Kiminde tatlı dille kiminde sert bir mizaçla karşılandı. Ancak yüzünde ki gülümsemeyi hiç bırakmadı. O gülümsedikçe kalplere girdi ve 31 Mart'da Yahşihan Belediye Başkanlığını kazandı.

Ayrıntıgazetesi.com internet sitesi genel yayın yönetmeni Murat Bulut, Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz ile röportaj gerçekleştirdi.  2014’de 1300 oy farkla kaybettiğiniz seçimi 5 yıl sonra 1302 oy farkla kazandınız. 5 yıl da ne oldu da Yahşihan Halkı bu defa sizi başkan seçti?

 

Öncelikle şunu söyleyeyim oy farkımız 1300 değil 2 bin 600. Çünkü 1300 geriden gelip 1300 öne geçtik.  Ne oldu sorusuna gelince; insanların gönlüne girmeyi başardık. Samimi olduk. Kalp kazandık. Bir örnek vereyim. Seçim dönemi yatalak bir bayanın evine gittim. Çay hazır. Amca  çay tutacak halde değil. Eşimle sohbet ediyorlar.  Kalktım ben çay doldurup ikram ettim. Hakkımda ‘ev hanımı gibi hizmet ediyor’ demişler. Eğer ben o evde insanlara hizmet etmesem o insanların gönlüne giremezdim. Yine seçim döneminde takım elbise ile kaldırıma oturdum. Biri geldi ‘başkanım hayırdır bir şey mi oldu kaldırıma oturmuşsunuz’  dedi.

 

Bende ‘yoruldum oturdum’ dedim. ‘Hayır başkan adayısınız kaldırıma oturunca şaşırdım’ dedi. Ne hissediyorsanız onu yapacaksınız. Ağlamak geliyorsa içinizden ağlayacaksınız gülmek geliyorsa güleceksiniz. Sen karşındakine duyguyu verince akan sular duruyor. Ben sosyal demokrat bir hemşehrimle Nazım’ı konuşurum.  Nazım’ın ‘Bana İstanbul’u anlat nasıldı, bana boğazı anlat nasıldı’ dizelerinde ki o özlem duygusunu konuşabilmeliyim. Başbuğ Türkeş’den, Erbakan’dan, Yazıcıoğlu’ndan konuşmalıyım. Onlardan biri olduğumu hissettirmeliyim.   Biz bunu yaptık.  Onlardan biri olduk. Rabbimde nasip etti başkanlığı kazandık.

 

Mazbatayı alıp başkanlık koltuğuna oturduğunuzda masada nasıl bir Yahşihan resmi vardı?

Çok karmakarışık bir belediye bir ilçe vardı. İlk yaptığımız iş personel reformu oldu. Personel listesi istedim çıkaramadılar. Kimin nerede olduğu belli değil, şeflik yok müdürlük yok. Maaş dengesizlikleri var. 

 

Personel sayınız kaçtı şu anda kaça indirdiniz?

Geldiğimde 470 çalışan vardı. İşten çıkardıklarımız oldu. Yeni alımlar oldu. 350’ye indirmeye çalışıyorum. Yanlış anlaşılmasın kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ama işe gelmeyeninde bu belediyede çalışmaya hakkı yok.  Eğer ben işe gelmeyene maaş verirsem bunu Allah’da affetmez kulu da. Yeni müdürlükler kuruyorum. Örneğin; park bahçeler müdürlüğü kurdum, sosyal yardımlaşma, bilgi işlem, reklam ilan müdürlükleri oluşturdum.

 

Yönetim kadrosunu belirlediniz mi?

Şu anda tek yetkili benim. Aşağıdan yukarıya doğru bir düzenleme yapıyorum.  Önce işçileri yerlerine yerleştiriyoruz. Ardından müdürlükler gelecek.  Sonra da başkan yardımcıları.  Henüz kimseye resmi bir başkan yardımcılığı unvanı vermedim.  15 güne kadar netleşir.

Mali açıdan nasıl bir belediye devraldınız?

Başta şunu söyleyim çok güzel bir gelire sahip.  Borca gelirsek açıkçası umduğumdan az bir borç bırakmış önceki yönetim. Hatta kendilerine teşekkür ediyorum sosyal güvenlik kurumunun borçlarını dahi taksitlendirip ödüyorlarmış. Bunun yanısıra su birliği gibi içerisinde olduğumuz birliklerin ödemeleri de yapılmış. Ancak sıkıntı belediyeye girmesi gereken paraların girmemiş olması. Yolsuzluk belediyenin dışında başlamış. Bununla ilgili geçenlerde zaten bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk.  Zamanla tüm bunları tespit edip gereken işlemi yapacağız. Tabi borcun az olması herşeyin güzel olduğu anlamına da gelmiyor. Yeterli hizmet yapılmamış. İmarda ciddi sıkıntılar var. Bu konuda müfettiş istedim.  Hepsinin üzerine gideceğiz. Hiçbir şey gizli kalmayacak.

 

İşten çıkardıklarınız dışında kalan personelden size karşı bir tutum gördünüz mü?

Hayır, hepsi saygılılar. Müdür arkadaşlara teşekkür ediyorum, işlerinin bilincinde hareket ediyorlar. Tabi siz nasıl hareket ederseniz çalışanınızda ona göre hareket eder.  Kimseyi şucu bucu, AK Partili MHP’li diye ayırmıyorum. Hakkedene hakettiği konumu veriyorum.  Liyakata, bilgi ve birikimine göre bir değerlendirme yapıyorum.  Partizan bir tutum sergilemiyorum.

 

Belediyede ki düzenleme sonrası ilk icraatınız ne olacak?

Geçenlerde halk gününü üçüncüsünü yaptık. Biz farklı bir halk günü uygulaması yapıyoruz. Vatandaşın ayağına gidiyoruz. Orada bir çocuk sokak hayvanları ile ne zaman ilgileneceğimizi sordu. Bizde ilk icraatımızın bu olması gerektiğini düşündük ve hemen harekete geçtik. Mezarlığın üst kısmına sokak hayvanları için bir sokak hayvanları oteli yapıyoruz.  Sonrasında itfaiye binası sıkıntılı. Yeni bir yer yapılması gerekir. Birde belediye binası.  Belediyeyi mevcut yerinden taşımak istiyorum. Bunun içinde kaymakamlığın alt tarafında bulunan araziye bir belediye binası yapacağız. Böylece kamu kurumları da birbirine yakın mesafede yer alacak.

 

Mevcut belediye binasını ne amaçla kullanacaksınız?

Orayı gençlik merkezi gibi, gençlerimizin çocuklarımızın eğitim görebileceği, çeşitli aktivitelerde bulunabileceği bir yer olarak dizayn etmek istiyoruz.

 

Sonrasında hangi çalışmalara öncelik vereceksiniz?

100 günlük bir eylem planı hazırlıyoruz. Gelir getirici projelere imza atmalıyız. Yahşihan’ın yoğurduğunu  markalaştırmamız, üretime  dönüştürmemiz lazım. Bu konuda bir çalışmamız olacak.  Seçim vaatlerimiz arasında Nuh Akgün Parkı dedik.  Mutlaka yapacağız bu konuda şu anda 3 proje var.  Bunları halka soracağız.

 

Halka soracağız derken referandum gibi bir şey mi yapacaksınız?

Evet ilçeye sandık kuracağız. Bir Pazar günü halka soracağız. Hangisini isterlerse onu yapacağız. Sadece bu konuda değil mesela parkların isimlerini de halkımız koyacak. Mini bir referandum yapacağız.

Seçim döneminde gündeme getirmediğiniz ancak kafanızda olan farklı uygulamalar var mı?

Tabi ki mesela motosikletli zabıta birimi oluşturuyorum. Üniversitenin yeni döneminde bir tane atlı zabıta görevlendireceğim. Zabıtaya üç tane hanımefendi görevlendirdim. Hanım eli değmeli işlerimize. Birde üniversite çevresinde bir raylı sistem olsun istiyorum. Sahil beldelerinde olduğu gibi gezi amaçlı bir sistem.

 

Yurt sokağında ki işyerleri ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?

Hukuki süreç devam ediyor. Birkaç güne kadar bir iki tanesini yıkıyoruz.  Diğerlerini de zamanı geldiğinde yıkacağız. 

 

Hafta sonu bir uçurtma şenliği düzenlediniz. Bu, döneminizde sosyal etkinliklere ağırlık

vereceğiniz anlamına mı geliyor?

Ülke seçim döneminden çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi demiri soğutmak gerekiyor. Seçimde İki parti yarıştı. MHP ve AK Parti. İlçe halkı, MHP’li AK Partili, Osmancı Ahmetci diye ikiye bölündü.  Seçim bitti şimdi aynı çuvala girip Yahşihanlı olduğumuzu hatırlamamız gerekiyor. Seçim sonrası bir şükür yemeği verdik.  Uçurtma şenliği yaptık. Ramazanda çeşitli etkinliklerimiz olacak.  Halkımız barışsın istiyoruz. Şimdi sevselerde sevmeselerde beğenselerde beğenmeselerde  5 yıl  süreyle Allah ömür verirse  ben belediye başkanıyım.  Mutlu olmak lazım. Halkımız da mutlu yaşasın istiyoruz. Bu amaçla bu tür etkinlikler düzenliyoruz.

 

Su fiyatları ile ilgili bir vaadiniz vardı. Ne zaman hayata geçireceksiniz?

İlk meclis toplantısında karar alıp ilçede su fiyatlarını düşüreceğiz. Ayrıca şu rayiçlerini de yeniden belirleyip bir düzenleme getireceğiz.  Şu bilgiyi de veriyim hali hazırda belediyenin 16 milyon TL su alacağı var. Kaçak su ekibi kurdum. Bu konuda da çalışma yapacağız.

İlçenin en önemli sorunu nedir?

Ulaşım. En çok şikayetin geldiği nokta ulaşım. Bunu kendimde yaşadım. Seçim sonrası sabah yürüyüşü yaparken spor lisesinde çalışan Türkan ablamla karşılaştım. 7.15 arabasına binecek gelmemiş. Hemen zabıtayı aradım. Seferi unutmuş dediler. O zaman zabıta arabası çıkarın yolda kim varsa alın ve gidecekleri yere bırakın dedim. Zabıta arabası bile benim aramama rağmen 20 dakika sonra geldi.  Ulaşım konusunda mutlaka bir çalışmamız olacak.

Çok kısa bir zaman geçti ama yine de sormak istiyorum. Başkanlık sizde bir değişime neden oldu mu?

Koltuk bana bişey katmadı, katmaz da. Biliyorsunuz belediyeye gelirken vakıf müdürlüğünde ki koltuğumu getirmiştim. Onu da geri istediler vereceğim.  Başkanlık hoşuma gidiyor mu evet gidiyor. İnsanlar sizi dinliyor. Önceleri kendimi izah etmek durumunda kalıyordum. Şimdi başkanım rahat ve özgürüm.  Örneğin geçen gün bir ablamla beraber inek sağdım. Uçurtma şenliği öncesi közde çay demledim.  Aslında örnek bir başkanlık yapmak istiyorum. Bildiğimiz klasik başkanlık modeli dışında. Mesela çocuklarla sokakta çöp topladım. Güldüler bana ama içimden geldiği için yapıyorum.  İlginç bir şey daha söyleyim; aile mezarlığı açıyorum. Orada kendim içinde bir yer kazdırıyorum. Hemen birkaç gün içinde.  Ölümü bilerek yaşamak lazım.

Şov mu yapıyorsunuz hep böyle mi olacaksınız?

Hayır hayır kesinlikle şov yapmıyorum. Tamam belediye başkanlığında biraz şovmenlik vardır. Bende yaparım o ayrı ama gerçekten içimden geleni yapıyorum. O bunu demiş öbürü kınamış inanın umrumda değil. Ben bürokraside edindiğim devlet adabını siyasette hizmetle buluşturmak istiyorum. Bunu yaparken de kimileri benim şov yaptığımı düşünürse de sorun yok. Yerinde duran bir adam değilim. Belediyede oturmayı sevmiyorum. Gezmeliyim sokaklarda halkın içinde olmalıyım.

Belediye başkanlığı sizin için bir hayal miydi?

Aslında başkanlık diye bir niyetim yoktu. Şimdi belki bir yerlere göz kırpıyor diyenler olacak ama 1996’da kaymakamlıkta göreve başladığımda Hazım Kutay vekildi.  O zamanlar birgün bende vekil olabilir miyim diyordum ama başkanlık aklımda yoktu. Sonrasında yaşananlar, çevremin yönlendirmesi ile başkanlığa aday olduk.

Güleryüzlü bir insansınız. Buna karşılık içinizde sert bir yapınız var mı?

3 önemli şey. Devlet adabı, devlet disiplini ve devlet terbiyesi. Bunlara çok önem veren biriyim. Vatandaşa karşı çok samimi ve güleryüzlüyüm. Ama hizmet etme noktasında mesai arkadaşlarım gevşeklik yaparsa babamın oğlu olsa gözünün yaşına bakmam. Eğer bir sonraki dönemi düşünürsem kaybederim. Doğru bildiğimi istişare ederek yaparım. Yine bir örnek vereyim; mazbatamı aldıktan iki üç gün sonra bir vatandaş geldi kepçe istedi. Garaj amirini çağırdım. ‘Kepçe istiyor verebilir miyiz’ dedim ‘tabi’ dedi. Gözüme baktı  ‘120 lira ücreti var’ dedim. ‘Ama ben oy verdim’ dedi. Bende ‘vermeseydin sana şimdi kepçeyi ücretsiz versem tüm Yahşihan’a vermem gerekir o yüzden ücretini almak zorundayız’ dedim. Ve inanıyorum ki ben o gün seçimi bir defa daha kazandım. 

Tehdit alıyor musunuz?

Tabiki ama önemsemiyorum.  Ben şuna inanıyorum; Allah yazdı bişeyleri bize sadece uygulamak kalıyor. Tedbir amaçlı olarak da valilik bir yakın koruma veriyor. Bakın Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun bir sözü var bilirsiniz; bir saniye sonrasına hükmedemediğiniz bir hayat için fırıldak olmaya gerek yok der. Biz bir saniye sonra yaşayıp yaşamayacağımızı bilmiyoruz. O yüzden biz bugüne bakıyoruz.

2014 seçimleri sonrası binlerce ev gezdiniz. Bu gezilerinize devam edecek misiniz?

Elbette. Teşekkür etmek için geziyorum. Seçimden önce şöyle bi sıkıntı yaşıyordum gezecek ev kalmamıştı. Şimdi çok rahatım. Unvanım var.  Randevu almadan zile basıyorum ya kabul ediyorlar yada kapıdan ayak üstü konuşup gidiyorum.

Son olarak mazbatayı aldığınızda kısır partisi verdiniz.  Neden yaptınız bunu?

Biliyorsunuz vakıf müdürü olduğum dönem odamda kısır partisi düzenlendiği şeklinde haberler yayınlandı.  O dönem çok yaraladılar beni. İki nokta vardı biri aldığım ceza diğeri orada ki hanımefendilerin benim yüzümden ifade vermek zorunda kalmaları.  Bu nedenle o günlere bir atıfta bulunmak istedim.

Ceza ne aldınız?

Odamda ki Türk Bayrağı kaldırıldı. Makam odası olmadığı için müdür odasında Türk Bayrağı olmazmış. Yönetmelik gereği.  Bu olay sonrası bayrak kaldırıldı. Şimdi ki müdür arkadaşımızın odasında bayrak yok mesela. Bu beni ciddi anlamda üzdü.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.