Nohut Üreticilerinin Sorunları

Nohut Üreticilerinin Sorunları
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, ‘Nohut Üreticilerinin Sorunları Hakkında’ Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) soru önergesi verdi.

YOK PAHASINA

‘Nohut Üreticilerinin Sorunları Hakkında’ Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, verdiği önergene, “ Geçtiğimiz günlerde Balışeyh ve Delice İlçemize ayrıca Çerikli beldemize ve bazı köylerimize gerçekleştirdiğimiz ziyaretler kapsamında, nohut eken çiftçilerimizin bir dizi sorunlarını tespit ettik. Aşırı yağış ve iklim koşulları nedeniyle nohut hasadı süresinin uzadığı, Toprak mahsulleri ofisinin nohut alım sürelerini sınırlı tutması nedeniyle çiftçinin ürününü teslim edemediği görülmüştür. Ofis tarafından ek randevuda verilmemektedir. Nohut başfiyatının 3.300 TL olarak belirlenmesine rağmen hasat yapabilen çiftçinin ürününün 2.700 - 2.800 TL ye alındığı, randevu alamayan çiftçinin ürününü 2.300-2.400 TL ye yani yok pahasına tüccara vermek zorunda kaldığı öğrenilmiştir”

BU YIL REKOLTE DÜŞÜK

Önal, “Bu yıl rekolte düşük, ürün fiyatlar yetersizdir, vatandaş ürününü depolayacak imkana sahip olmadığı için tüccara mecbur bırakılmaktadır. Geçen yıl söz verilen nakliye ve sertifikalı tohum destek paraları halen ödenmemiştir. Balışeyh ve Yahşihan ilçelerinde lisanslı depo bulunmadığı, Yahşihan ilçesinde Ofisin mesai saatleri içerisinden kapalı olduğu bu sebeple çiftçinin ürününü başka ilçelere götürdüğü ek olarak nakliye parası ödemek zorunda kaldığı çiftçiler tarafından dile getirilmektedir. Bu bağlamda; 1-  Çiftçilerimizin iklim koşulları ve diğer nedenlerle yaşadığı sıkıntılarda dikkate alınarak, nohut ve diğer ürünlerin Toprak Mahsulleri Ofisine teslim süreleri uzatılacak mıdır? Konunun ivedi olduğu da dikkate alınarak kısa süre içerisinde bu konuda bir açıklama yapılacak mıdır? 2-  Tarım Bakanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne çiftçinin mağdur olmaması için gerekli talimatları vermediği anlaşılmaktadır. Çiftçinin mağdur olmaması için bu konuda hangi önlemleri alacaksınız? Toprak Mahsullerine bağlı ofisler nasıl denetlenmektedir?”

NE KADAR İTHALAT YAPILDI?

Önal, “3-  Gübre, mazot ve diğer tarımsal girdilerdeki fiyat artışları bilinmektedir. Ürün bu tabloda dikkate alınarak tarımsal desteklerin artırılması konusunda bir çalışmanız var mı? Ürün taban fiyatlarının artırılması konusunda bir çalışma var mı? Varsa kapsamı nedir? 4-   İklim koşulları ve doğal afetler sebebiyle afet bölgesi ilan edilmesi gereken Kırıkkale'mizde rekolte oranı düşük olduğundan çiftçilerimiz Ziraat Bankasına olan borçlarını ödeyememektedir. Mağdur olan çiftçilerimizin Ziraat Bankasına olan borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır? 5-  2015-2018 yılları arasında ne kadar nohut ithalatı yapılmıştır?” diye soru sordu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.