Master Şef krizi!

Master Şef krizi!
Hemen hemen her meslekte olduğu gibi yiyecek ve içecek sektörü de, mesleklerini geleceğe iletecek çırak, usta, kalfa gibi eleman noktasında sorunlar yaşıyor.

LİYAKATLI KİŞİLER BULMAK ZORLAŞIYOR
Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Derneği ve Tüm Aşçılar Pastacılar Konfederasyonu İl Başkanı Özgür Dönmez, yiyecek ve içecek sektöründe aşçı, pastacı ve yardımcı eleman bulmakta zorluk çektiklerini dile getirdi. Bu sorunun sadece Kırıkkale değil, Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu dile getiren Dönmez, sektörde faaliyet gösteren işletme sahiplerinin usta, kalfa, çırak bulamamaktan yakındığını önümüzdeki yıllarda işlerinin daha zor olacağını ifade ediyor.

OKULLARI TERCİH EDEN ÖĞRENCİ AZALIYOR
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kendisinin yiyecek ve içecek hizmetleri öğretmeni aynı zamanda alan şefi olduğunu vurgulayan Dönmez, bu alanları tercih eden öğrenci sayısının da azaldığına dikkat çekti. Öğrenci azlığı nedeniyle bu bölümlerin iki yıldır açılmadığını vurgulayan Dönmez, bu bölümün kapanma riski olduğunu ve bu gibi durumun bir çok okul için geçerli olduğunu belirtti. Dönmez, “Eğer öğrenciler, bu bölümün olduğu okulları seçmez ise sektörü besleyen en büyük kaynak son bulacak” dedi.

MESLEK SAHİBİ OLMAK İÇİN BU BÖLÜMÜ SEÇİN
Sektörde sorunların giderek büyüdüğünü söyleyen Dönmez, “Bu yolda en büyük rol mesleki ve teknik Anadolu liselerinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri alanına düşüyor.  Geleceğin master şeflerinin bu bölümde yetiştirildiğini ifade eden Dönmez, “Yiyecek-içecek hizmetleri alanı dünya mutfağı, Türk Mutfağı, pastacılık, hamur ürünleri derslerinin mutfak atölyelerinde 4 sene boyunca uygulamalı olarak eğitim veriyor. 12.sınıfa geldiklerinde işletmelerde haftanın üç günü asgari ücretin 3’te 1’i kadar maaş alarak staj yapabiliyor.

İş yeri açma, ustalık ve birçok sertifika alarak mezun oluyorlar.”

YÜZDE YÜZ İŞ GARANTİSİ VERİYORUZ
“Öğrencilerimiz, gelecekte iyi bir meslek sahibi olmak için bu bölümleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirler. Bu bölümlerden mezun olup bize gelen öğrencilerimize şahsım ve derneğimiz adına asgari ücretin üzerinde yüzde 100 iş bulma garantisi sözünü tüm samimiyetimizle veriyoruz.  İnşallah ülkemizin ve ilimizin işsizlik sorununu yiyecek içecek hizmetleri alanı ile çözeceğiz” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir

 

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.