Lisans mezunları daha çok iş buluyor  

Lisans mezunları daha çok iş buluyor  
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in yükseköğretim istihdam göstergeleri araştırma raporuna göre, lisans mezunu kişilerin daha çok iş bulduğu ortaya çıktı.

BİREYLERİN KAYITLI İSTİHDAM ORANLARI
İdari kayıtların bütünleşik bir veri tabanında eşleştirilmesi ile kurulan Eğitim-İşgücü Veri Tabanı çalışması esas alınarak 2011-2020 yıllarında Türkiye'de bir yükseköğretim programından lisans ve ön lisans düzeyinde mezun olan ve referans yılda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yer alan bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süreleri ve aylık ortalama kazançları hesaplandı.

EN ÇOK MEZUN SAĞLIK ALANINDA
Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında %63,0 olarak hesaplandı. En yüksek istihdam oranına sahip lisans alanı %82,7 ile sağlık ve refah oldu. Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (%82,7), eğitim (%77,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%77,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (%76,7) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%72,3) olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK İSTİHDAM İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler; işitme engelliler öğretmenliği (%96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (%95,5), zihin engelliler öğretmenliği (%95,4), görme engelliler öğretmenliği (%94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (%94,3) oldu. En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans alanı %71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu. Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; mühendislik, imalat ve inşaat (%71,3), tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%66,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (%65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%65,2) ile iş, yönetim ve hukuk (%64,3) olarak gerçekleşti.

PARAMEDİK BÖLÜMLERİNDEN ALIM ÇOK OLDU
En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans bölümü %97,1 ile paramedik oldu. Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler paramedik (%97,1), ambulans ve acil bakım teknikerliği (%97,0), polis meslek eğitimi (%92,1), endüstriyel otomasyon (%87,9) ve elektronik haberleşme (%86,7) oldu. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşti. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 7,7 ay ile sağlık ve refah oldu Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (7,7 ay), eğitim (10,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11,0 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,6 ay) ile hizmetler (12,4 ay) olarak gerçekleşti.

Haber: Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.