Kira sözleşmeleri artık e-Devlet’te olacak 

Kira sözleşmeleri artık e-Devlet’te olacak 
Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmelere e-devlet şartı geliyor. Böylece sözleşmeler standart hale gelecek, kayıt dışı önlenecek, belgesiz emlakçılar sistemden temizlenecek.

SÖZLEŞMELERİ, E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Kırıkkale Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ramazan Almaz, “Kira Sözleşmelerinde belirtilen kiraların yıllık artış oranını 2022 yılında % 25 ile sınırlayan düzenlemenin ardından, banka aracılığıyla yapılan kira ödemelerin yanı sıra ev sahibi ve kiracının anlaşması durumunda belirlenen tutarın dışında kalan bedelin kayıt dışı ödenmesi vergi kaybına neden oluyordu.  Kırıkkale de Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren 200 -250 civarında işyeri olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan Ticaret il Müdürlüğünden Yetki Belgesi almış 48 Emlakçı bulunmaktadır. “Yetki Belgesiz” çalışan Emlakçılar nedeniyle de yapılan alım, satım ve kiralama işlemlerinde hem kayıt dışı bir ekonomik faaliyet doğuyor hem de vatandaş mağdur oluyordu” dedi. 

ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK
“Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmelere e-devlet şartı getiriliyor. Böylece sözleşmeler standart hale gelecek, kayıt dışı Gayrimenkul alım-satımları önlenecek, belgesiz Emlakçılar sistemden temizlenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve 2023-2025 dönemini kapsayan “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planında”; toplumsal refah düzeyinin artırılması, adil gelir dağılımının ve ekonomik istikrarın sağlanması, diğer makroekonomik göstergelerin iyileşmesi yoluyla haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, Bundan böyle Kira Sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.”

DEĞERLEME BİLGİ SİSTEMİ KURULACAK.
Taşınmaz değer haritalarının oluşturulması amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre sistemle, taşınmazların toplu değerleme modeli ile değerinin belirlenmesi sağlanacak. Düzenleme, 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Kırıkkale Emlak Müşavirleri Derneği olarak bizim önerimiz; “Kira konusunda yaşanan anlaşmazlıkları gidermek için Kira Takip Sistemi (KTS) adı altında Merkezi Bilgi Sistemi kurulabilir. Bu sistem ile kira kontratları online hale getirildikten sonra, E-devlet sistemi ile entegre yapılabilir.” 

EMLAK İŞLETMELERİNE VERİLECEK
“Bu sistem ile kira değer haritalarının oluşması, kurumlar arasında entegrasyon sağlanması, kira artışlarının kontrolü sağlanabilir. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş “Yetki Belgeli” emlak işletmelerine verilecek olan kimlik numaraları üzerinden “web tapu” sistemine entegreli bir altyapı düzenlenebilir. Bu konuda Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden uygulama yapılabilir. Kira bedellerine ilişkin bankalarda özel hesaplar açılabilir.  
Böylelikle; Kira sözleşmeleri elektronik ortamda yapıldıktan sonra hem yetki belgesiz emlakçıların faaliyetleri engellenecek hem sözleşmeler standart hale gelecek, hem de kayıt dışı ekonomi önlenerek, bu alandaki vergi kaybına son verilmiş olacaktır” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 

 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.