İzinsiz su kullanımı yasaklandı

İzinsiz su kullanımı yasaklandı
Kırıkkale’de son zamanlarda yaşanan kuraklık sonrası, iç sular, göl, gölet, nehir, su birikintisi, baraj gölü, akarsu ve sulama kanallarından izinsiz su kullanımı yasaklandı.

SU KULLANIMI YASAKLANDI
Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale’de de yağışların az olması hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Tüm Türkiye’de etkili olan kuraklıktan en çok etkilenin illerin başında Kırıkkale geliyor. Hal böyle olunca yetkililer çareyi önlemler almakta buldu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle, Kırıkkale genelinde izinsiz su kullanımı yasaklandı.

DSİ BİLGİLENDİRME METNİ
DSİ tarafından yayımlanan bilgi metninde, “6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 7’nci Maddesinde "Su tahsisine ilişkin usul ve esaslar DSİ tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir." Hükmü yer almaktadır. Bu kanun hükmüne dayanılarak çıkarılan Su Tahsisleri Hakkında Yönetmelik 15. Maddede ise "(1) Bu Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre; DSİ tarafından tahsis edilmemiş veya ilgili kanunların verdiği yetkiye istinaden su kaynaklarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca tahsisi, kiralanması, ruhsatlandırılması gibi işlemlerde DSİ görüşü alınmamış suların kullanılması halinde, bu suların kullanılmasına ilişkin müdahalenin önlenmesine dair gerekli tedbirler DSİ tarafından alınır. (2) Birinci fıkradaki izinsiz ve ruhsatsız kullanım sebebiyle oluşabilecek her türlü zarardan, bu suları kullanan ve kullandıranlar müteselsilen sorumludur." İfadeleri kullanıldı.

SU KULLANIMININ ÖNLENMESİ MAKSADIYLA YAYINLANAN MADDELER
Öte yandan, su kaynaklarından izinsiz su kullanımının önlenmesi maksadıyla yayınlanan maddeler şöyle;

1.Kırıkkale ili sınırlarında "iç sular, göl, gölet, nehir, su birikintisi, baraj gölü, akarsu, sulama kanalı vb. yerlerden" izinsiz olarak su alınmayacak ve kullanılmayacaktır.

2. İzinsiz su kullanımının yasaklandığı iç sular, göl, gölet, nehir, su birikintisi, baraj gölü, akarsu, sulama kanalı vb. yerlerden sorumlu kuruluşlar (Belediyeler, İl Özel İdaresi, DSİ) tarafından kendi sorumluluk alanında olan yerlere vatandaşlar tarafından rahatça           görülecek şekilde "bu gölden/kanaldan/barajdan izinsiz su alınması ve kullanılması yasaktır" levhaları konulacaktır.

3. Toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla özellikle vatandaşla buluşma toplantılarında/esnaf ziyaretlerinde izinsiz su kullanımı mevzuatı konusunda bilgilendirmenin yapılması, konu ile ilgili hazırlanacak el broşürü, afiş vb. materyallerin vatandaşlarımızın görebilecekleri alanlara asılması ve dağıtılması sağlanacaktır.

4. Başta kolluk/zabıta birimleri olmak üzere yetkili birimlerce denetim faaliyetlerine ağırlık verilecektir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.