İmar Mevzuatına Aykırılık ve Cezası

İmar Mevzuatına Aykırılık ve Cezası
 Haber Merkezi
İmar kirliliği suçu olarak nitelendirilen imar mevzuatına aykırılık 5237 sayılı TCK’nın 184. maddesinde “Çevreye Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir.

mar mevzuatında asıl amaç çevrenin korunması esasıdır. Bu nedenle söz konusu suç tipi ile çevre korunmaya çalışılmaktadır. İmar kirliliği, topluma karşı işlenen bir suç olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gerçek veya tüzel kişilerin mağdur olarak davaya müdahil olması söz konusu değildir.

İmar Mevzuatına Aykırılık Suç Unsurları Nelerdir?

İmar mevzuatına aykırı inşa faaliyetinde bulunarak çevreye zarar verici nitelikteki hareketlerin tümü imar mevzuatı kirliliğine neden olmaktadır. Bu nedenle imar kirliliğine neden olma suçu, belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde söz konusudur. İmar mevzuatına aykırılık suçunun oluşması için aşağıdaki durumlardan birinin gerçekleşmiş olması gerekir.

  • Yapı ruhsatiyesi almadan bina yapmak veya yapılmasını sağlamak,
  • Yapı ruhsatiyesi alınsa dahi ruhsata aykırı olarak bina yapmak veya yaptırmak,
  • Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere, elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade etmek. (TCK md. 184/1-2).

Belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde olmasa bile yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai (sanayii) faaliyetin icrasına müsaade eden kişi de imar kirliliği suçu işlemiş sayılmaktadır. (TCK md. 184/3-4)

Suçun Şikâyet Süresi, Zamanaşımı ve Görevli Mahkeme

İmar mevzuatına aykırılık suçu takibi şikayetlere bağlı olmadığı için savcılık tarafından resen soruşturma kapsamına alınır. Söz konusu suçun dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır. Buna göre imar mevzuatına aykırılık suçu gerçekleştikten sonra savcılık tarafından suçun işlenmesinden itibaren en geç 8 yıl içinde soruşturma başlatılması mümkündür. İmar mevzuatına ilişkin suçlarla ilgili görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

İmar mevzuatına aykırılık başta olmak üzere pek çok dava süreci ile ilgili merak ettiğiniz detayları avukata sor üzerinden iletebilirsiniz. Süreçle ilgili ayrıntılara https://acasoy.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.