Cumhuriyet şehri 33 yaşında 

Cumhuriyet şehri 33 yaşında 
İç Anadolu’nun tam ortasında, bozkır topraklarının alın teriyle meyvesini verdiği şehir Kırıkkale. Savunma sanayisinde öncü, şehitlerin diyarı Cumhuriyet şehri Kırıkkale, bundan tam 33 yıl önce il olma unvanına sahip oldu

ŞEHİTLERİN, VATAN SEVDALILARININ DİYARI 
Denize kıyısı yoktur Kırıkkale’nin. İçinde kaybolacağınız uçsuz bucaksız ormanlara da rastlayamazsınız. Boz bir entarinin içine girmiş, uzayıp giden tarlalar ve kırlar vardır burada. İnsanın iliğine kadar işleyen ayaz, biraz keder, kimi zaman ise neşe hâkimdir bu coğrafyaya. Bu toprakların insanlarının bileği demir gibidir, yüreği bir o kadar yufka. Birçok şey derler Kırıkkale’yi tarif ederken.  Makine Kimya var ya o şehir işte derler, insanlar yolun ortasından yürüyor derler, ha bir de ‘Şehitler Diyarı’ derler. 

SİLAHA İSMİNİ VEREN ŞEHİRDİR KIRIKKALE 
İşte o zaman biz Kırıkkaleliler, buruklukla gururu bir arada yaşarız. Kırıkkale ile ilgili söylenecek başka söz kalmaz o zaman. Vatan uğruna canını veren yiğitlerin diyarı olur Kırıkkale. 33 yıl önce Kırıkkale nasıl oldu? Gelin hep birlikte kısaca öğrenelim. İsmini, şehrin üç kilometre kuzeyindeki Kırıkköyü ve kent merkezinde yer alan Kaletepe’nin birleştirilmesiyle alan Kırıkkale, 21 Haziran 1989 tarih ve 3578 Sayılı yasa gereğince merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal (Başbakan iken) tarafından yapılan törenle İl oldu. Şehrin ilk Valisi Fikret Güven 17 Ağustos 1989 tarihinde yapılan törenle İl Valiliği görevine başladı. 

400 YILLIK KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP 
Geçmiş yüzyıllarda, doğudan gelen çeşitli Türk aşiret ve cemaatlerinin Anadolu'da - bilhassa Orta Anadolu'da- iskan edildikleri bilinmekte. Bunlardan "Oğuz, Oğuzhan" adı verilen büyük bir oymağın Ankara yakınlarında, o zamanki söyleyişiyle "Kırıkkal'a " ya yerleştirildikleri belgelerde ifade edilmekte. Yörükan taifesinden olduğu zikredilen Oğuz Oymağı, Anadolu'yu Türkleştirerek ve İslamlaştırarak, Türk vatanı haline getiren, aynı zamanda "Türkmen adıyla da bilinen büyük bir aşirettir. Bu durumda bölgenin adının en az 400 yıllık bir tarihe sahip olduğunu kabul etmek gerekir.

KALEHÖYÜKTE ARKEOLOJİK KAZILAR YAPILIYOR 
Bugün Kırıkkale il sınırları içinde kalan bazı tarihi kalıntılar, ören yerleri ve höyüklerin varlığı ile bazı araştırma ve incelemelerde M.Ö. yıllara ait arkeolojik buluntulara rastlanması, Kırıkkale'nin coğrafi alanının ne kadar eski bir yerleşim sahası olduğunu gösterir. Kırıkkale ili ve çevresinin eskiçağ tarihini aydınlatacak bir arkeolojik kazı henüz yapılmamıştır. Ancak bölgenin tarihi coğrafyasına ışık tutacak bazı bilimsel çabalar da yok değildir. Kırşehir Kaman Kalehöyükte arkeolojik kazılar yapmakta olan Japon bilim heyetinin ilimiz sınırları içerisinde kalan alanda yapmış olduğu yüzey araştırmaları dikkate değer bulgular ortaya koymuştur.

SAVUNMA SANAYİ İÇİN FABRİKALAR KURULDU  
Kırıkkale’nin temeli 1925 yılında atılmıştır diyebiliriz. O yılda Kırıkkale’ye Top ve Mühimmat Fabrikası kurulmaya başladı. Önceleri askerlerin çalıştığı fabrikaya daha sonrasında sivil işçiler alındı. Sivil işçilerin şehre gelmesi beraberinde lojmanların yapılmasını sağladı. Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) fabrikaları arttıkça, Kırıkkale’ye gelen insanların da sayısı hızla artmaya başladı. 

MAHALLELER OLUŞMAYA BAŞLADI 
Kırıkkale’deki ikinci nüfus sıçraması 1931-1941 yılları arasında olmuştur. MKE’de çalışmak isteyen insanlar çevre köylerden akın akın Kırıkkale’ye gelmeye başlamıştır. Şehre gelen insanların çokluğu nedeniyle rastgele bir yerleşim düzeni oluşmuştur. Bu yerleşim düzeni oluşurken, Gürler, Hüseyin Kahya, Kurtuluş, Tepebaşı, Ovacık ve Yenidoğan Mahalleleri kurulmuştur. 

GEÇMİŞ YILLARDA KURULAN MAHALLELER 
1944 yılına gelindiğinde Kırıkkale artık bir sanayi şehri olarak anılmaya başladı. Hızlı bir şekilde göç almaya devam eden Kırıkkale’de artan nüfusu karşılayabilmek için Çalılıöz, Güzeltepe ve Sanayi Mahalleleri kuruldu.  1945 ve 1950 yılları arasında Kırıkkale, diğer bölgelerin de dikkatini çekmeyi başardı. Kırıkkale, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz böğlerinden göç almaya başladı. Hızla büyüyen Kırıkkale, kuzeye ve doğuya doğru genişledi. Karşıyaka ve Kızılırmak Mahalleri de bu dönemde kuruldu. 

İLK OLARAK KIRIKKÖYÜ ARAZİLERİNE KURULDU 
Cumhuriyet Döneminde Kırıkkale: Bilindiği gibi Kırıkkale temelleri 1925'lerde atılan bir Cumhuriyet şehridir. Geçmişten bugüne gelişmesi, büyümesi ve yarınlara taşınması MKEK ile olmuştur. Kırıkkale'nin kurulduğu arazi Kırıkköyü arazileriydi. Kırıkköyü 1925'ten önce 12 hanelik küçük bir köy idi. Kaletepe ise 3-4 km.ötede, aslında bilinen anlamda bir kale olmayıp boz toprakların oluşturduğu bakımsız ve ağaçsız bir tepeydi. 1960 yılından itibaren ağaçlandırma çalışmaları başlatılmıştır. Kırıkkale şehrini ortaya çıkaran esas sebebin; 1921 yılında buralarda İmalatı Harbiye Fabrikası'nın kurulmasına karar verilmesi ve 1925 yılında top ve mühimmat fabrikalarının temellerinin atılmış olmasıdır. O tarihlerde Kırıkköyü'nün muhtarı olan Hüseyin Kahya ile Yahşihan köyü öğretmeni Hüseyin Avni Bey'in bu olaylarda yardımcı oldukları bilinmektedir.

Haber: Berna Yahşi 

 

 

 

 

 

 

 

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.