BOZKIR TOPRAĞININ KALESİ

BOZKIR TOPRAĞININ KALESİ
Denize kıyısı yoktur Kırıkkale’nin. İçinde kaybolacağınız uçsuz bucaksız ormanlara da rastlayamazsınız.

KIRIKKALE İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Kırıkkale’nin nasıl il olduğunu anlatmadan önce ‘Kırıkkale’nin ismi nereden geliyor?’ sorusunun cevabını verelim. Tabi bu sorunun cevabını birçoğumuz zaten biliyoruz. Ama hatırlamakta fayda var. ‘Kırıkkale’ isminin şehrin 3 kilometre kuzeyinde bulunan Kırıkköyü ile kentin merkezinde bulunan Kaletepe’nin kısaltılarak birleştirilmesinden oluşturulduğu düşünülüyor. Halk tarafından verildiği düşünülen bu ismin, Osmanlı kayıtlarında Kırıkkal’a şeklinde yazıldığı da biliniyor.
 

TOP VE MÜHİMMAT FABRİKASININ GELİŞİ
Kırıkkale’nin temeli 1925 yılında atılmıştır diyebiliriz. O yılda Kırıkkale’ye Top ve Mühimmat Fabrikası kurulmaya başladı. Önceleri askerlerin çalıştığı fabrikaya daha sonrasında sivil işçiler alındı. Sivil işçilerin şehre gelmesi beraberinde lojmanların yapılmasını sağladı. Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) fabrikaları arttıkça, Kırıkkale’ye gelen insanların da sayısı hızla artmaya başladı. 

6 MAHALLE DOĞUYOR
Kırıkkale’deki ikinci nüfus sıçraması 1931-1941 yılları arasında olmuştur. MKE’de çalışmak isteyen insanlar çevre köylerden akın akın Kırıkkale’ye gelmeye başlamıştır. Şehre gelen insanların çokluğu nedeniyle rastgele bir yerleşim düzeni oluşmuştur. Bu yerleşim düzeni oluşurken, Gürler, Hüseyin Kahya, Kurtuluş, Tepebaşı, Ovacık ve Yenidoğan Mahalleleri kurulmuştur. 

GEÇMİŞ YILLARDA KURULAN MAHALLELER 
1944 yılına gelindiğinde Kırıkkale artık bir sanayi şehri olarak anılmaya başladı. Hızlı bir şekilde göç almaya devam eden Kırıkkale’de artan nüfusu karşılayabilmek için Çalılıöz, Güzeltepe ve Sanayi Mahalleleri kuruldu.  1945 ve 1950 yılları arasında Kırıkkale, diğer bölgelerin de dikkatini çekmeyi başardı. Kırıkkale, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz böğlerinden göç almaya başladı. Hızla büyüyen Kırıkkale, kuzeye ve doğuya doğru genişledi. Karşıyaka ve Kızılırmak Mahalleri de bu dönemde kuruldu. 

KIRIKKALE İL OLUYOR
Hızla büyümeye devam eden Kırıkkale, 21 Haziran 1989 yılına gelindiğinde, 3578 Sayılı Yasa gereğince dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından yapılan törenle il oldu. Kırıkkale’ye ilk vali ise il oluşundan yaklaşık 60 gün sonra atandı. Kırıkkale’nin ilk Valisi Fikret Güven, 17 Ağustos 1989 tarihinde yapılan törenle görevine başladı. 

Haber Editörü: Burak Çalışkan
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.