Atık yağını getir hediyeni götür

Atık yağını getir hediyeni götür
“Zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar.

Kırıkkale Çevre ve Şehirciliği Valilik Hizmet Binasında başlatmış olduğu “Atık yağını getir hediyeni götür” projesi kapsamında evlerde oluşan atık yağların toplanarak çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. 2 aydır uygulanmakta olan bu proje ile yaklaşık 200 lt atık yağ toplandı. Valilik çalışanları arasında farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan bu projenin İlimiz genelinde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

CİDDİ ARTIŞLARA NEDEN OLMUŞTUR

“Zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Son yıllarda fast- food olarak adlandırılan hazır gıda türü gıdaların tüketimine olan talep bitkisel atık yağlardan olan kullanılmış kızartmalık yağ miktarında ciddi artışlara neden olmuştur. Kızartma sırasında yağda oluşan fiziksel değişimler sonucu; viskozite artar renk koyulaşır köpürme olur dumanlanma noktası azalır. Yüksek sıcaklık altında okside olmuş, tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kızartma yağlardır.”

ÖNEMİ ORTAYA ÇIKMAKTA

“Kullanılmış bitkisel atık yağlar kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur. Atık Su Arıtma Tesisinin yükünü arttırır ve arıtma verimini olumsuz etkiler. Toprağa dökülmesi halinde toprağı kirleterek toprağın yapısını olumsuz etkiler, bünyesinde suda çözünebilen kirleticiler yağışlar vasıtasıyla yeraltı suyuna taşınarak yeraltı suyu kirlenmesine sebep olur. Su kaynağına döküldüğünde ise su kaynağını kirleterek su yüzeyini kaplaması sonucu havadan suya oksijen transferini önler suda yaşayan canlı yaşamını olumsuz etkiler. Bir litre bitkisel atık yağın yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirlettiği düşünüldüğünde atık yağların geri kazanımının ne kadar önemli ortaya çıkmaktadır.”

ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

“Lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesislerden kaynaklanan yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapılması, evlerdeki kullanılmış kızartmalık yağların ise ilgili belediye başkanlığı tarafından kurulan toplama sistemine verilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı kullanılmış kızartmalık yağların biriktirilmesi için mümkünse toplama bidonları bu mümkün değilse kendi ambalajında biriktirilmesi, gerek İl Müdürlüğü gerekse hizmet alınan belediye ile kullanılmış kızartmalık yağlarınızın toplanması konusunda iletişime geçilmesi önem arz etmektedir.”

Kaynak: İl Gazetesi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.