Arıcıların tercihi Kırıkkale

Arıcıların tercihi Kırıkkale
Kırıkkale’nin bereketli toprakları ve temiz havası, başka illerdeki arıcılar için de bir cazibe merkezi haline geliyor.

KIRIKKALE’DEKİ BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ARILARI GÜÇLENDİRİYOR
Özellikle Ege ve Akdeniz gibi yaz aylarında aşırı sıcaklıkların olduğu bölgelerde arıcılık yapanlar, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Kırıkkale’nin serin yaylalarına geliyor. Ege ve Akdeniz’de sıcaklığa bağlı olarak çiçeklerin kuruması ve azalması arıların polen bulmasını güçleştirirken, Kırıkkale’de bol olan çiçek ve bitki çeşitliliği arıların güçlenmesini kolaylaştırıyor. 

“BURADA ARININ DURUMU İYİ”
Aydın’da arıcılık yapan Müsamettin Kuşaksız’da havalar ısınınca Kırıkkale’yi tercih eden aracılardan bir tanesi. 650-700 kilometre uzaklıktan, onlarca kovanı ile birlikte Kırıkkale’ye gelen Müsamettin Kuşaksız, uzun yıllar arıcılık yaptığını belirterek, her yaz Kırıkkale’ye geldiğini belirtti. Burada arıların daha kolay çiçek bulduğunu ifade eden Kuşaksız, burada yavrunun da, arının da durumu iyi. Bu sene için oldukça umutluyum.” dedi.

“SEZON İYİ GİDERSE, 3 KEZ BAL ALIRIZ”
Sezonun güzel geçmesi halinde bir yıl içerisinde 3 kez bal alabileceklerini belirten arıcı Kuşaksız, “İçinde bulunduğumuz dönem, yavru zamanı. Bu nedenle bazı kovanlarımızda şuan için bal yok. Kovanlarımız oğula gidiyor, biz de bu durumlarda hemen kovana müdahale ediyoruz. Arılarımız yaklaşık 21 günde doğuyor ve bu mevsimlerde 45 gün kadar yaşıyor. Kış aylarında arılarımızın yaşam süreleri de değişiyor. Kışın yaklaşık 90 gün yaşıyorlar. Burada olduğu gibi sezon iyi giderse, bir sezonda 3 kez bal alabiliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“BÜYÜK FİRMALARA TEDARİK EDİYORUZ”
Elde ettikleri balları büyük firmalara tedarik ettiklerini belirten Kuşaksız, “9 ay boyunca arılarımızın başındayız. Yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Yılda yaklaşık 3 aylık bir boşluğumuz oluyor. Biz bu 9 aylık süre içerisinde yaklaşık 4 buçuk ila 5 ton arasında bal alıyoruz. Ballarımız kaliteli oluyor, özellikler Kırıkkale’nin bereketli yaylalarında arılarımız polen topladığı zaman. Biz buradan elde ettiğimiz balları büyük firmalara tedarik ediyoruz.” dedi.

“GELDİĞİMİZ YERDE ÇİÇEKLER KURUDU”
Aydın’da aşırı sıcaklar nedeniyle çiçeklerin kuruduğunu ve bu nedenle Kırıkkale’ye geldiklerini belirten Kuşaksız, “Bizim geldiğimiz yerde sıcaklıklar çok fazla oluyor. Bu nedenle oradaki çiçekler buraya göre çok daha erken kuruyor. Eğer buraya gelmezsek, arılarımız orada polen toplayacak çiçek bulamıyor. Biz de arılarımızı tırlara yükleyerek Kırıkkale’ye geliyoruz.” dedi.

Haber-: Burak Çalışkan 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.