Erkeklerde en sık bu hastalık görülüyor

Erkeklerde en sık bu hastalık görülüyor
Koru Sağlık ve Turizm Grubu Yönetim Kurulu ve Üroloji Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma ihtimalinin yaklaşık yüzde 10 ila 12 olduğunu belirtti.

ÇEŞİTLİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Uzmanlar, özellikle 40 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 70 oranında prostatla ilgili belli semptomlar gösterdiğine dikkati çekiyor. Normal erişkin bir erkekte 20-30 gram civarında olan bu prostat organının yaşla birlikte büyümeye başladığını belirten uzmanlar, iyi huylu prostat büyümesinin yaşlanan erkeklerde en çok karşılaşılan sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Öte yandan uzmanlar, idrar kaçırma, idrar yapmaya başlarken zorlanma, kesintili idrar akışı, cinsel ilişki sırasında ve boşalma anında ağrı yanma, acı hissi, cinsel ilişki sonrası boşalma miktarında azalma, idrarda ya da menide kan görülmesi gibi semptomların ise kanser belirtileri olarak ön plana çıktığını vurguluyor. Bu çerçevede açıklamalarda bulunan Biri, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğuna dikkati çekerek, erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma ihtimalinin yaklaşık yüzde 10 ila 12 olduğunu belirtti.

erkeklerde-en-sik-bu-hastalik-goruluyor-1.jpg

IRK VE ETNİK KÖKEN RİSK FAKTÖRÜDÜR

Biri, prostat kanserinin genellikle 50’li yaşlarda belirti göstermeye başladığını ifade ederek, erken teşhis için 50’li yaşın üstündeki erkeklere prostat kanseri taraması önerdiklerini kaydetti. Kanser gelişiminde birden fazla önemli risk faktörü bulunduğunu kaydeden biri, “İlk olarak, yaş önemli bir faktördür. Genellikle, prostat kanseri 50’li yaşlardan itibaren görülmeye başlar. 65-70 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 50'sinde, 90 yaşın üzerindekilerin hemen hemen tamamında mikroskobik düzeyde prostat kanseri tespit edilmiştir. Aile öyküsü de dikkate alınmalıdır. Hastaların yaklaşık yüzde 15'inde diğer aile üyelerinin de prostat kanseri öyküsü olduğu gözlemlenmiştir. Irk ve etnik köken de bir risk faktörüdür.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.