1 milyar dolarlık enerji
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan şirketlerin yer aldığı 8 konsorsiyum teklif verdi.
Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan şirketlerin yer aldığı 8 konsorsiyum teklif verdi.
8 KONSORSİYUM TEKLİF VERDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz” diyerek açıkladığı yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için teklifler alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1.000 megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine, 4 Alman şirketinin yanı sıra, Amerika, Çin, Danimarka merkezli rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.
RÜZGÂR TESİSİ YATIRIMI
İhale Ağustos ayında İhalenin, Ağustos ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Rüzgâr YEKA projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın daha önce “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz” açıklamasının ikinci ayağı olarak tanımlanıyor. Rüzgâr YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak.
SIRALAMALAR BELİRLENDİ
Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak. İlk 10’un 8’i geldi Teklif veren konsorsiyumlarda Vestas rüzgâr türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE 2’nci, Çin menşeli Goldwind 3’üncü sırada yer alıyor.
YÜZDE 90’INI TEMSİL EDİYOR
Alman firmalardan Siemens ise dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise 5 ve 6’ncı sırada yer alıyor. Çin’in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük 8’inci, ülkesinin en büyük özel sektör rüzgar türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor. Alman Senvion ise dünyanın en büyük 10’uncu rüzgar türbin üretim şirketi olarak sıralanıyor. Bu şirketlerin pazar payı, küresel rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90’ını temsil ediyor.
Siyaset
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.