Ecel değil, geçimsizlik öldürecek!

Yıllardır çalışarak hayatla mücadele eden ve emeklilik hakkını elde eden kişiler, günümüz ekonomik şartlarında zor durumlar yaşıyor.

“DEVLETİMİZDEN YAŞAYABİLECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ. AÇLIK SINIRININ ALTINDA DEĞİL, ÜSTÜNDE OLAN HAKKIMIZİ TALEP EDİYORUZ”

MAAŞLARA İYİLEŞTİRİLMELER YAPILMALI 
İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde 43 ilin geçiş güzergahı olan, savunma sanayi yatırımlarıyla ön plana çıkan Kırıkkale, 55 bin emekli nüfusa ev sahipliği yapıyor. Geçmiş yıllarda büyük mücadelelerle çalışma sergileyen emekliler, ömürlerinin geriye kalan kısımlarını daha rahat ve refah düzeyde geçirmenin çaba ve gayreti içerisinde. Son dönemlerde ekonomik alanda maaş yetersizliği yaşayan emekliler, devlet yetkililerine seslerini duyurmaya çalışıyor. Maaşlarına yönelik çeşitli iyileştirme taleplerinde bulunan emeklilerin, refah düzeyin de iyileştirilmesi amacıyla da talepleri var.


TOKİ KONUTLARINA AĞUSTOS AYINDA TAŞINACAKLAR
Emeklilerin karşı karşıya kaldıkları ve günlük yaşantısında yaşadıkları sorunlar hakkında Gazetekale’ye açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, aynı zamanda Yuva Mahallesi’nde 927 konutluk TOKİ’nin son durumu hakkında da bilgi verdi. Konutların tamamlandığını ifade eden Aytekin, “Hak sahipleri Ağustos ayı itibariyle evlerine oturabilecekler. Bu konutlardan 500 tanesi satıldı. Geriye kalan 427 konutun halka satışı da açılmış durumda” dedi.


500 KONUT SATILDI, 427 KONUT HALKA AÇILDI 
Aytekin, “Kırıkkale Belediyesi ile iletişime geçerek arsayı TOKİ’ye temin ettik. Başlangıçta TOKİ, emeklilere, dul yetimlere şehit ve gaziler için başlamıştı 2016 yılında. Şuanda 927 ev bitti. Ağustos ayında oturulacak 927 evin 500 tanesi satıldı, hak sahiplerine verildi. Geriye 427 ev var müşterilerini bekliyor. Şimdi halka arzı olmuş oldu. Ağustos ayı itibariyle oturacaklar şuanda da satışlar devam ediyor. Piyasaya göre bu TOKİ evleri ekonomik yönden uygun olduğu için halk yönünde cazip görülebiliyor.”


EN DÜŞÜK İKRAMİYE 2 BİN 500 TL OLMALI 
“Şehrimiz savunma sanayinin yanı sıra bir emekli şehri. 55 bin emekli yaşıyor 11 bin üyemiz var. Bin 100 TL olan emekli ikramiyesinin 2 bin 500 TL olmasını talep ettik. Lakin geçirmiş olduğumuz bu Ramazan Bayramı’nda talebimizin karşılığını göremedik.  İnşallah Kurban Bayramı öncesi bizim talebimizi dikkate alırlar. Enflasyon yüzde 70 seviyesinde. Emeklilerin enflasyon seviyeleri daha yüksek. Üçlü hanelerde olmasına rağmen bu enflasyona biz inanmıyoruz. Açlık sınırı 5 bin 100 TL.  Asgari ücret 4 bin 250 TL. Her ay bu enflasyonun yüksek olması en az yüzde 7-8 oranında enflasyon yansıyor.” 


ENFLASYON FARKINI HER AY GÖRMEK İSTİYORUZ 
“Biz diyoruz ki emekliler olarak 6 aydan 6 ayda değil her ay yansıyan enflasyonu maaşımızda görmek istiyoruz. Önemli isteklerimizden bir tanesi de bu. İntibak 2000 öncesi emeklilere verildi 2000 sonrası emeklilere verilmedi. Biz bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bildirdik. TBMM’den çıkacağını söylediler. Emekliler devletten yaşayabilecek bir ücret istiyor. Açlık sınırının üzerinde bir maaş istiyor. Emekliler bu geçimsizlik sıkıntısıyla ecelinden önce ölecek. Kamuoyu her şeyi görüyor bizi idare edenler buna göre hareket etmesinde faydası var. En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli. 4 bin 250 TL olmasını istiyoruz.”


YÜZDELİ DEĞİL, SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ 
“En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL ve altında. Asgari ücret seviyesi ve altında 8 milyon emekli bulunmakta. En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine gelmeli. Asgari ücrete yakın ve asgari ücreti geçen emekli sayımız 1 milyona yakın. 6 milyon emekli, asgari ücretin altında alıyor. Seyyanen zam istiyoruz yüzdeli zam istemiyoruz. Yüzdeli olunca maaşı yüksek olan yüksek, maaşı düşük olan düşük alıyor. Bunun için yüzdeliden ziyade seyyanen zam istiyoruz. Daha önce yüzde 4 oranında ek ödeme veriliyordu bu ek ödeme yüzde 10 oranına çıkartılmasını istiyoruz yıldan yıla veriliyor.” 


HASTANE VE İLAÇ KATKI PAYI ALINMAMALI 
“Yakacak ve gıda yardımı istiyoruz. Biz istiyoruz ama devlet yetkilileri vereceğiz de demiyor, vermeyeceğiz de demiyorlar. Muammalı bir konuşma ve tarih veriyorlar. Bizler bu sözlere de inanmıyoruz. Bunun yanı sıra emekli demek sık sık hastalanan insan demek. Hastaneye gittiğinde hastane katkı payı veriyoruz.  İlaç katkı payı veriliyor yıllarca biz sigortaya para ödedik emeklilerden özelikle hastane katkı payı ve ilaç katkı payının alınmasını istemiyoruz. Ekmek, çay, şeker, bulgur, pirinç, yumurta, baklagiller ve sebzeye erişim, emekliler için lüks olmaya başlamıştır.” 


EMEKLİLER ADETA AÇLIKLA BOĞUŞUYOR 
“Emeklilere ödenen aylıklar yetersiz kaldığından, emekli pazara gidemiyor. Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırının altında aylık aldığından, açlık ile boğuşur duruma gelmiştir.  Yoksulluk sınırının 16 bin lirayı aştığı bir dönemde, emeklilerimiz yoksul sayılmaktadır. Emekli aylıklarına sosyal yardım yapılmaması, en önemli eksiklik olarak görülmeli ve 2000 öncesi dönemde olduğu gibi, emeklilerimize sosyal yardım yapılmalıdır. Emeklilerimiz, Ramazan ayında iftarlık dahi alamayanlar oldu. Bu nedenle, emekliler ek zam yapılmasını bekliyor” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir  
 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri